Ljusare för Tarkett Sommer AG

BROBY/HANASKOG. Tarkett Sommer AG:s försäljning ökar med 3,4 procent och nettoresultatet växer med 40 procent till 172,2 miljoner kronor. Det visar delårsrapporten för tredje kvartalet.
Östra Göinge • Publicerad 15 november 2001

Det ser något ljusare ut för Tarkett Sommer AG, den största golvtillverkaren i Europa. Tarkett ökade sin försäljning under årets första nio månader med 3,4 procent till närmare tio miljarder kronor, det vill säga 9898,2 miljoner kronor eller 1057,5 miljoner Euro jämfört med 1022,4 miljoner Euro under samma period förra året. Om växelkursen varit oförändrad hade tillväxten varit större, fyra procent. En negativ inverkan har dagens växelkurser på valutorna i Nordamerika liksom den svenska kronan. En viss stagnation av trägolvsförsäljningen i Europa och försäljningen av plastgolv i Nordamerika kompenseras mer än väl av utvecklingen på andra marknader. Plastgolv har en positiv utveckling i Europa. Tillskottet på laminatprodukter växer och satsningen i Östeuropa har visat sig vara framgångsrik liksom en utökad kundbas för trägolv i Nordamerika. De första nio månadernas EBITA ökade med 4,4 procent till 73,5 miljoner Euro jämfört med 70,4 miljoner Euro under samma period år 2000. Speciellt under det tredje kvartalet kunde en signifikant ökning av EBITA noteras. Tarkett Sommer kunde öka nettoresultatet med 40,5 procent till 18,4 miljoner Euro jämfört med 13,1 miljoner Euro under samma period förra året. Tarkett Sommer AG räknar dock med ett fortsatt besvärligt marknadsläge i NordAmerika, något som kan påverka Europa. Därför fortsätter koncernen minska på indirekta kostnader och minska det arbetande kapitalet. Åtgärderna kommer att fortsätta i förstärkt form. – Det handlar om att bli effektivare, minska det arbetande kapitalet och minska lagerhållningen som också påverkar det arbetande kapitalet – i klartext att skära bort fettet, säger informationsansvarige Karl-Erik Gutenwik. Något som trägolvsdivisionen redan tidigt påbörjade jämfört med hela koncernen. Tidigare i år varslades 100 personer om uppsägning inom trägolvsdivisionen. Flera av dem har redan lämnat fabrikerna i Hanaskog, Näsum och Broby. Några andra förändringar vad gäller personalen är inte planerade i nuläget. ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.