Lokalrockad ger två nya förskolor
I fredags togs det upp som en diskussionspunkt på buns arbetsutskott, i går skickades ett nytt förslag ut som ska upp på ett extrainsatt möte i barn- och utbildningsnämnden om två veckor.
Ett förslag som river upp den förra lokalförsörjningsplanen som antogs för ett halvår sedan.
Att det är så bråttom att man knappt hinner med den politiska beslutsgången förklaras så här av buns ordförande, Karl-Erik Innala:
– Det är för att tajmningen mellan verksamheternas behov, projektering, upphandling och färdigställande ska bli så bra som möjligt.
– Det handlar om att vi vill flytta runt barnen så lite som möjligt.
I den förra planen fanns flera provisoriska lösningar som man nu kan undvika.
Men det finns också ett annat dilemma. Klockaren vill bygga marklägenheter i anslutning till Västanvid. Den mark som tas i anspråk innebär att det skulle bli svårt att skapa en bra utemiljö för sex förskoleavdelningar på Västanvid.
En ny skiss på hur de olika verksamheterna som berörs ska placeras och i vilken ordning det ska ske har tagits fram.
I dag finns en förskoleavdelning på Västanvid. Det är Katten Jansson. Den kommer att förbli själv ett bra tag till. Det som redan har skett är att psykiatrins verksamhet, Kompassen och Nakterhuset har fått flytta ur sina lokaler på Västanvid till ett provisorium i en annan flygel. Stormhattens förskola med tre avdelningar ska flyttas till Vita skolan, där det i dag redan finns en förskoleavdelning. I stället för att avyttras blir Vita skolan en ny förskola med fyra avdelningar.
När gamla Stormhatten är tom påbörjas renoveringen där. Sedan flyttar Nakterhuset och Kompassen in tillsammans med handikappomsorgen. Vissa äldre delar på Västanvid rivs. Kvar till sist blir förskolan på Västanvid där det i stället för sex avdelningar planeras för fyra. Även elevhälsan flyttar in på Västanvid.
I förslaget ingår också att man då ska avveckla Solhällans förskola i Hjärsås, där det i dag är knökfullt och därtill kö.
En framtida utbyggnad i Immeln är det som i stället hägrar.
– Genom att Västanvid kommer sist i lokalrockaden köper vi oss förhandlingsutrymme, menar Karl-Erik Innala som anser att en lokalförsörjningsplan ska kunna revideras.
Han är övertygad om att Knislinge kommer att växa, en ny generation barnfamiljer är på väg in.
– Att räkna ut exakt hur det kommer att se ut är omöjligt. Men jag anser inte att vi tagit till för mycket.
Det nya förslaget beräknas bli 250 000 dyrare per år än det första.