”Man kan äta nästan allt”

Visste du att man kan äta tusenskönor? Jodå, enligt kocken Anita Zieme kan man äta det mesta. I lördags gästade hon Emmislövs församlingshem på vårens sista frukostmöte om slow food, ogräs och örter.
Östra Göinge • Publicerad 11 mars 2013
Våfflor gjorda på rågmjöl och kirskål serverades med en nässelkräm och dekorerades med tusenskönor, även sistnämnda blomma är ätbar.
Våfflor gjorda på rågmjöl och kirskål serverades med en nässelkräm och dekorerades med tusenskönor, även sistnämnda blomma är ätbar.Foto: 
Jenny Magnusson, diakon i Östra Broby församling, provsmakar en våffla. ”Väldigt gott”, var utlåtandet.
Jenny Magnusson, diakon i Östra Broby församling, provsmakar en våffla. ”Väldigt gott”, var utlåtandet.Foto: 
Föreläsare. Anita Zieme, slow food-och ogräskock, gästade lördagsfrukosten som hölls i Emmislövs församlingshem.
Föreläsare. Anita Zieme, slow food-och ogräskock, gästade lördagsfrukosten som hölls i Emmislövs församlingshem.Foto: Tommy Svensson

I helgen hölls vårens sista lördagsfrukost, men den första i Emmislöv.

Tanken bakom mötena är att åhörarna ska få ta del av en livsberättelse.

Varje gång är det olika teman och olika personer som föreläser.

I lördags gästade Anita Zieme, slow food- och ogräskock, Emmislövs församlingshem. Hon driver Café Miro på Regionmuseet i Kristianstad och under frukosten fick besökarna provsmaka några specialiteter.

– Anita Zieme använder maten i sitt liv, den är väldigt läkande, säger Jenny Magnusson, diakon, Östra Broby församling.

Lokalen var fullsatt och de flesta verkade bli inspirerade av allt man kan äta och vilka hälsosamma effekter maten kan ha.

– Man kan äta nästan allt, säger Anita Zieme.

Mat en stor del av livet

För henne har maten alltid varit en stor del av livet. Hon växte upp på ett slakteri som även hade hönsuppfödning och minkfarm.

– Jag fick flå lamm, peta ut kindkött från djurhuvuden. Så blev jag tonåring och protesterade. Jag blev vegetarian. Det var jag länge innan jag började äta kött igen. När jag fick cancer så började jag titta på vad jag egentligen äter. Jag var vegetarian i tio år till därefter. Jag började äta anticancer-mat. Sedan har jag fortsatt att leva på det viset, säger Anita Zieme.

När man är sjuk får man tänka på vad man stoppar i sig, menar hon, vilket man i och för sig även bör göra som frisk.

– Jag åt mycket kött under min uppväxt och det var nog inte så hälsosamt. I dag äter jag inte så mycket kött. Jag lagar maten själv och plockar den själv.

Trend med ekologiskt

– För tio år sedan när jag började med ekologiskt, ogräs och vilda växter rynkade folk på näsan. Men nu har tiden kommit ifatt och det blir en hel del föreläsningar faktiskt.

Många örter och olika slags ätbara ogräs gicks igenom under frukostmötet.

Till och med den vackra rosen är bra att äta. Bladen kan användas i olika matsammanhang. Det är kanske inte den mest hälsobringande växten men kan ge maten nya smakdimensioner. Vresrosen är dock både god och otroligt hälsosam, förklarar Anita Zieme.

– Jag brukar smaka på rosor överallt, man äter dem som ett äpple.

Vågar du äta nästan allt? Kommentera nedan.

Maria Sällberg
Ida Hernbrandt Linusson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.