Man slipper fängelse efter narkotikabrott

Mannen togs av polisen i Knislinge med 42 gram amfetamin på sig. Men han slipper fängelse eftersom tingsrätten vill ge honom en chans att komma ur sitt drogberoende.
Östra Göinge • Publicerad 11 februari 2013

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande på en adress i södra Skåne, förekommer i flera avsnitt i belastningsregistret för främst narkotikabrott och snatteri. Han har tidigare suttit i fängelse.

I januari förra året påträffades han i Knislinge med drygt 42 gram amfetamin på sig, och samma dag hade han använt drogen visar analys.

Kristianstad tingsrätt dömer honom för narkotikabrott, vilket han också erkänt. Men i stället för fängelse, som är den normala påföljden vid brottet, döms han till skyddstillsyn och att genomgå behandling mot sitt missbruk samt drogkontroll i den omfattning som Frivården bestämmer. Övervakare ska också utses.

Tingsrätten anser att mannen gett intryck av att han har en stark vilja att komma ifrån sitt drogberoende sedan många år tillbaka. Nu ger man honom chansen att visa att han är motiverad på riktigt. Men ett stort behov av stöd och kontroll finns för att inte återfalla i missbruk och brott.

Mikael Hallqvist
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.