Många blev varslade men få har fått gå
I och för sig är det svårt att få fram statistik på hur det egentligen förhåller sig. Det har inte gått att via länsarbetsnämnden få fram uppgifter som är äldre än från 1997, det vill säga då det fortfarande fanns två län i Skåne.
Uppgifter om enskilda företag lämnar heller inte länsarbetsnämnden ut.
Däremot kan länsarbetsnämnden redovisa hur det ser ut för hela trävaruindustrin i fem kommuner - Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
Det är i den regionen som trävaruindustrin har en stark ställning.
– För hela näringslivet i stort gäller att så fort orderingången blir lite sämre lägger man för säkerhets skull varsel om uppsägningar, säger Thomas Behrens på länsarbetsnämnden. Den trenden har varit rådande under hela 90-talet.
Det gäller för all tillverkningsindustri vilket även inbegriper livsmedelsbranschen. Däremot har det visat sig att servicesektorn är mer försiktig.
– Där är ju personalen det stora kapitalet. Förlorar man personalen förlorar man kompetens och kunskap. Så är det inom service och IT till exempel, säger Thomas Behrens.
Trävaruindustrin omfattar företag som bland annat tillverkar element till hus, trähustillverkning, golv och sågverk. Dock räknas inte möbelproduktion in.
År 1999 var totalt 1808 personer sysselsatta inom trävaruindustrin i de fem kommunerna.
Alla företag, såväl enmans som större, ingår i statistiken. Sedan 1997 fram till maj i år har det lagts varsel om att säga upp totalt 641 personer. I slutändan har det bara blivit 81 personer som fått gå från sina jobb.
Därmed inte sagt att de 81 blivit arbetslösa.
– De kan ha fått andra jobb eller tillfälliga anställningar, förklarar Thomas Behrens.
Länsarbetsnämnden har bara uppgifter fram till och med maj i år. Därmed är inte de 100 personer som är varslade på Tarkett Sommer AB med i statistiken.
ingalill.bengtsson
@kristianstadsbladet.se