Annons

Många kvinnor anmäler inte misshandel

ÖSTRA GÖINGE. Att en tredjedel av all misshandel berör våld mot kvinnor är ingen nyhet för kvinnojouren i Osby-Östra Göinge. Snarare, anser föreningen, är mörkertalet på området stort.
Östra Göinge • Publicerad 25 januari 2001

–Jag trodde det var hälften av alla fallen. Det verkar vara en låg siffra, säger Ingrid Johansson, sekreterare i föreningen.

Bland medlemmarna är det allmänt känt att utsatta kvinnor blir misshandlade i hemmet och av män som de känner.

Annons

–Vi får varje år över hundratal samtal från kvinnor som behöver hjälp av något slag. Fast det kan vara skilsmässoproblem precis som många andra bekymmer. Är det frågan om våld råder vi alltid kvinnorna att anmäla det till polisen, förklarar Ingrid Johansson. Antalet kvinnor som har behövt skydd i form av övernattning i föreningens lägenhet är bara en handfull.

Eftersom det inte funnits kvinnojourer i Kristianstad och Hässleholm har även kvinnor från de orterna sökt sig till Osby-Östra Göinge.

Sedan en tid tillbaka har kvinnojouren i Kristianstad nystartat och en verksamhet i Hässleholm är på gång.

Ingrid Johansson har en känsla av att det fortfarande är många våldsbrott mot kvinnor som inte anmäls.

–Det är fortfarande skamligt, säger hon. Enligt brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det skillnad mellan den faktiska brottsligheten och de siffror som statisken över anmälda brott visar, det vill säga den synliga brottsligheten.

Skillnaden däremellan, det vill säga mörkertalet, är olika stor beroende på vilken typ av brott det handlar om.

Vad gäller viljan att anmäla våldsbrott finns det två viktiga faktorer som avgör. Dels är det den sociala relationen mellan offer och gärningsman, dels hur pass grov skadan är.

–Detta innebär till exempel att våldsbrott inom familjen blir underrepresentade i brottstatistiken, uppger BRÅ på sin hemsida på internet.

Våldsbrott som medför allvarliga skador anmäls i högre grad är sådana som orsakar lindriga skador.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons