Annons

Människoavföring på fälten

Ett hundratal fastighetsägare runt Tydingesjön och Immeln kan se fram emot att deras träck sannolikt kommer att blandas med maskar och spridas över kommunens åkrar inom en snar framtid.
Östra Göinge • Publicerad 4 augusti 2001

Konsultföretaget Envisys Environmental Systems AB har sedan en tid tillbaka arbetat med maskkompostering på uppdrag av Östra Göinge kommun. Maskkompostering innebär att avloppsslam förädlas till gödsel och jordförbättringsmedel med höga halter av kväve och fosfor genom att det blandas med hästgödsel varpå dyngmaskar tillsätts. Maskarna äter sig igenom slammet och när allt är klart återstår i princip maskbajs. – Det ger en större acceptans både miljö- och utseendemässigt, säger Bengt Hansson som driver Envisys AB. Projektet började med att Bengt Hansson gjorde ett mindre försök hemma på sin egen fastighet. Nästa steg var ett försöksprojekt i full skala på en åker utanför Broby. Nu ska ett till tas. – Vi vill gå vidare och införliva enskilda hushåll i försöket. Det handlar alltså om rent avloppsmaterial direkt från toalettstolen. Tio kubikmeter ska skvättas över 150 ton avloppsslam och hästgödsel i taget. I vanliga fall kommer tankbilar från renhållningsbolaget i Östra Göinge och hämtar avföringen från kommunens ungefär 100 enskilda hushåll och körs sedan till avfallsanläggningen i Kattarp. – De flesta enskilda hushållen ligger runt Immeln och Tydingesjön där man inte vill att vattnen ska förorenas. Den andra augusti avstod Länsstyrelsen i Skåne län från att yttra sig i ärendet, därmed är det fritt fram för Miljö- och byggnämnden i Östra Göinge kommun att fatta beslut om verkställande av projektet. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47001
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons