”Motdemonstration” utanför Folkets Park

Östra Göinge • Publicerad 1 maj 2003

Demonstrationståget i Knislinge möttes av en ”motdemonstration” utanför Folkets Park. Det var FUB (föreningen för utvecklingsstörda) i Östra Göinge som demonstrerade för rullstolsbundna Susanne Persson, som är född med funktionshindret Downs Syndrom. På plakatet hon håller då demonstrationståget går förbi står det ”Jag har rätt att bo i Sibbhult.”

– Hon har eget boende i Sibbhult med stöd av anhöriga och vissa timmar från kommunen. Det hennes anhöriga och vi kräver är att hon får det stöd hon är berättigad till enligt LSS-lagen, personlig assistent i hemmet, säger Mats-Erik Nilsson som är FUB-ordförande.

– Hon trivs i Sibbhult, van vid miljön och inte begärt något annat boende. Men socialnämnden–socialdemokraterna och vänstern – tänker tvångsflyta henne till ett gruppboende i Broby där det i dag bor fem män.

Majvi Svensson, Inger Olsson, och Eva Westlin som är syster till Susanne Persson, håller med om att kommunens handikapplan bara är tomma ord.

– Det finns ingen valfrihet eftersom kommunen bara har detta gruppboende. Susanne är rädd för att flytta dit, säger Majvi Svensson.

– Det finns sex lägenheter men enligt länsstyrelsens–som är tillsynsmyndighet–intentioner ska det inte finnas mer än fem boende på ett gruppboende.

– Det vi gör i dag är att demonstrerade vårt missnöje med kommunens handikappomsorg och sprida vårt flygblad.

Jan-Tuve Truedsson

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.