Annons

Muslim skänker bort 100 pizzor

BROBY. En muslim ger bort 100 pizzor, en kristen präst tar hand om administrationen.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2001
Birol Ates är rättrogen muslim och vill därför gärna dela med sig av sitt överflöd som han och hans familj har. Här med dottern Elaiyda, åtta månader.
Birol Ates är rättrogen muslim och vill därför gärna dela med sig av sitt överflöd som han och hans familj har. Här med dottern Elaiyda, åtta månader.Foto: Vill dela med sig.

Birol Ates är en rättrogen muslim från Turkiet. Som traditionen påbjuder ska alla dela med sig när ramadan, fastemånaden, är över. I år avslutades fastemånaden den 26 december.

– Då har vi alltid en fest i tre dagar. Barnen knackar dörr och får godis eller pengar, berättar Birol Ates.

Annons

Dessutom ska alla tänka på sina närmaste, på dem som inte har det så gott ställt, och ge bort av sitt överflöd.

– I första hand ger man till dem som står en närmast, sedan vänner och sedan alla andra, förklarar Birol Ates. Sedan Birol Ates öppnade pizzeria i Broby har han alltid skänkt bort pizzor när fastemånaden är slut. I år räknar han med att det blir 100 pizzor.

– Det är inte så mycket, säger Birol Ates och räknar efter.

–Det blir en pizza var tredje dag eftersom jag har öppet alla dagar utom julafton och nyårsafton.

Egentligen tycker Birol Ates att jag ska prata med Anders O Johansson som han ombetts ombesörja så att 100 personer får de hundra pizzorna. Prästen ska plocka ut de som kan tänkas ha det lite sämre ställt.

–Prästen är en bra man, det han gör blir bra, konstaterar Birol Ates som inte själv vill välja ut personerna som ska få maten.

– Här i Broby är det lite svårt att hitta riktigt fattiga människor, men jag tänkte gamla människor som aldrig ätit pizza förut skulle få komma hit, berättar Birol Ates som i fjor fick besök av ett stort gäng pensionärer. Redan då var det en präst som valde ut gruppen.

– Jag fick ett vykort med Jesus på i fjor, med ett tack och alla namn på baksidan, säger Birol Ates som blev glad för det.

Det handlar inte om marknadsföring.

– I Turkiet gör alla företag och restauranger på det här sättet. Jag bryr mej inte om, om det är kunder till mej eller inte som kommer. Det spelar ingen roll, säger Birol Ates och rycker på axlarna. Att skicka pengarna till Turkiet är ingen vits, tycker han.

Annons

– Mina släktingar där nere är rikare än jag. Det är här jag lever och bor. Jag tjänar pengar här och klarar mej bra, det känns bra att ge bort lite av mitt överflöd, understryker Birol Ates.

Anders O Johansson på Allt Möjligt Verkstaden ser på sitt uppdrag så här:

– Det handlar om att ge bort någonting av glädje och tacksamhet, säger han.

– Jag gjorde en intressant reflexion häromdagen när vi pratade om gångna tider. I början av seklet fanns det en speceriaffär i Broby vars ägare delade ut matkorgar till de fattiga vid jul. Folk som minns den tiden säger att tack vare de matkorgarna kunde de överleva, berättar Anders O Johansson.

Att dela med sig är en grundläggande princip också inom kristendomen, även om vi numera betraktar julklapparna mer som krav och ett sätt att överträffa varandra.

– De tre vise männen gav gåvor till Jesusbarnet och vi kan väl jämföra med att vi idag har Tjernobyllägret för barn som har det svårt, och kollekten.

– Muhammed kom från ett kristet-judiskt sammanhang och hade de traditionerna med sig, konstaterar Anders O Johansson.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons