n Hallå där Jerker Westerdahl

Östra Göinge • Publicerad 12 december 2007
Jerker Westdahl.
Jerker Westdahl.Foto: 

Du är på väg till New York, vad ska du göra där?

– Jag är utsedd till chef för den svenska delegationen som åker till USA för att förhandla med FN om ersättningen för den kommande svenska insatsen i Sudan.

Hur är det i Sudan i dagsläget?

– Oroligt och det finns en stor risk för överfall. Nomaderna överfaller de bofasta. FN behövs. Man räknar med att cirka 200000 personer dött och att två miljoner människor är på flykt. FN vill gärna att vi åker ner men Sudan har inte riktigt samma uppfattning.

Hur kommer det sig?

– De hittar hela tiden problem. Häromdagen gick man ut och sa att Sverige är anställt av CIA och att vi ska kidnappa de sudanska barnen.

Vad är det för typ av förband som Sverige kommer att skicka?

– Ett ingenjörsförband från förbandet i Eksjö, plus ledningspersonal, vakt- och logistikpersonal. Sverige och Norge kommer tillsammans att skicka 400 personer och kost-naden för Sveriges del blir cirka 400 miljoner svenska kronor.

Vad är rimligt att tro att landet får i ersättning?

– FN vill ha det så billigt som möjligt medan vi vill ha den ersättning som vi tycker att vi är berättigade till. Vi får ersättning från FN enligt den manual som finns, för Sveriges del innebär det cirka fem miljoner dollar per år.

Maria Sällberg

Namn: Jerker Westdahl.

Ålder: 51 år.

Bor: Dönaberga.

Född: Hässleholm.

Familj: Gift, har tre barn.

Intressen: Politik, familjen, natur och gården.

Aktuell: Jerker Westdahl är officer sedan 30 år tillbaka och befinner sig i New York onsdag-lördag för att förhandla om ersättningen för den kommande svenska insatsen i Sudan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.