Nämnd hinner inte med alla akutärenden

Miljö- och byggnämnden i Östra Göinge kommun är bekymrad över läget när det gäller att utföra inspektioner av olika slag. Nu slår man larm till kommunstyrelsen.
Östra Göinge • Publicerad 17 december 2007

Det har blivit dags för miljö-och byggnämnden att lägga upp internbudgeten för verksamhetsåret 2008. En av budgetpunkterna handlar bland annat om att göra en så kallad riskanalys. På det området framgår det bland annat att möjligheterna att utföra nödvändiga inspektioner inte alls är vad de borde vara i Östra Göinge.

– Som läget är idag så har vi väldigt svårt att hinna med ärenden som kanske kommer in akut. Vår organisation är helt enkelt för liten, säger miljö-och byggnämndens ordförande, Anders Bengtsson (s).

Något som skulle kunna bidra till en betydande bättring är om nämnden får mer pengar till sitt förfogande.

– Vi kan ju alltid be fullmäktige om mer pengar, men det är ju inte alls säkert att vi får några bara för det, fortsätter Anders Bengtsson och ser uppriktigt bekymrad ut. Camilla Norrman är förste miljö-och hälsoskyddsinspektör i kommunen. Hon säger att det fattas ungefär 1,5 tjänst för att det allmänna inspektionsarbetet ska kunna kännas någorlunda bra. Just nu hinner de ansvariga bara med så kallade brandkårsutryckningar, det vill säga de mest akuta ärendena. Allt annat får vänta. Hon skulle önska ett mycket mer förebyggande arbete.

– Samtidigt så har vi ju faktiskt fått förstärkning med en tjänst jämfört med tidigare, så en liten bit på vägen har vi trots allt kommit.

Camilla Norrman säger också att det stundar en omorganisering av hela inspektionsverksamheten i kommunen. Om den åtgärden kan bidra till ett gynnsammare läge vill hon emellertid inte spekulera i.

– Nej, det känns som om jag är fel person att svara på den typen av frågor. Vi får avvakta och se vad det kan ge.

Camilla Norrman säger också att det här med knappa resurser inte är ett problem som hennes kommun är direkt ensam om.

– Nej, det är nog lika illa i många andra kommuner. Det här är inte speciellt sällsynt, säger hon avslutningsvis.

Markus Danielson

044-18 55 00

markus.danielsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.