Näringslivsplan ska hjälpa visionen

En näringslivsplan ska hjälpa kommunen på traven med att nå vision 2015. Genom att förbättra sin service till näringsidkare hoppas kommunen att företagen ska växa.
Östra Göinge • Publicerad 25 mars 2008

Näringslivsplanen, som presenteras för kommunstyrelsens arbetsutskott idag, innehåller en rad förbättringspunkter för att få företagandet att öka i kommunen. Man kommer bland annat att göra fler företagsbesök, antalet ska öka till ett 50-tal under 2008.

- Det blir en kontakt mellan kommun och företag, man får impulser från båda hållen. Det är viktigt att byta erfarenheter, säger kommunchef Erik Lidberg.

Kommunen ska också aktivt arbeta för att Östra Göinge ska synliggöras genom annonser samt medverka på mässor. Servicen till företagen ska förbättras och man ska uppmuntra till nätverksbyggande. Det kommer också att ordnas frukostmöten för näringsidkare och man kommer att stötta det kvinnliga nätverket.

- Punkterna har vi kommit fram till efter diskussion med näringsidkare som fått tycka till om vad vi borde bli bättre på. Mycket handlar det om att man måste prata med varandra.

Planen är framtagen i samarbete med Göinge näringsliv och målet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för nyföretagande och tillväxt för befintliga företag. "Genom att skapa en god miljö för tillväxt och nyföretagande kan nya arbetstillfällen skapas vilket ökar det kommunala skatteunderlaget. Det ger i sin tur förutsättningar för att även förbättra den kommunala servicen" står det i planen.

Hur viktig är näringslivsplanen för att uppnå visionen?

- Den är jätteviktig! säger Erik Lidberg.

De flesta förbättringspunkterna vänder sig till företag som redan finns här. Hur ska ni kunna locka hit fler?

- Det är lättare är att få företag att växa än att få hit nya företag. Om de som redan finns här trivs kan de kanske dra hit leverantörer eller andra företag som de jobbar med.

Hur långt har ni kommit med visionsarbetet?

- Vi håller just nu på att ta fram en annons för tjänsten som projektledare. Vi har två olika förslag till vad vi ska kalla tjänsten.

Vilka är förslagen?

- Antingen "Tillväxtansvarig för vision 2015" eller "Befolkningsutvecklare för 15000 glada Göingar".

- Annonsen ska komma ut till helgen och vi hoppas att vi kan tillsätta projektledaren så snart som möjligt. Vi har fått in många synpunkter från kommuninvånarna.

Men i början gick det lite trögt, eller hur?

- Ja, men nu har det rasat in synpunkter och vi vill gärna komma igång.

Maria Sällberg

044-18 56 94

maria.sallberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.