Nej till ansökan om tvåårigt gymnasium

Östra Göinge • Publicerad 20 maj 2005

Två frågor som berörde skolan väckte längre diskussioner under gårdagens fullmäktige i Östra Göinge. Skolplanen är utan politiska visioner och den folkpartistiska förslaget att ansöka om dispens för en tvåårig gymnasieskola.

Tommy Aspegren (fp) tog tillfället i akt att ryta till om det nonchalanta bemötandet av borgerliga motioner.

– Motionerna bemötts alltid med "Vi ska säga nej, frågan är bara, hur?", dundrade han och sågade helt Karl-Axel Hills svar på partiets motion, ett svar som kommunstyrelsen ställt sig bakom.

– Jag jobbar också i en offentlig förvaltning. Hade jag lämnat ett sådant svar till presidiet hade de sagt att, ja, du kan stoppa det någonstans, sa han och ansåg att kommunstyrelsens arbetsutskott borde få en reprimand för det nonchalanta svaret.

Kommunalrådet Tommy Johansson (s) höll en längre utläggning till svar för Hills och därmed kommunstyrelsens svar. Att det finns flera skäl till att dagens gymnasieskola är en samlad treårig utbildning. Dessutom underströk han att det finns riksdagsbeslut som ger kommunerna möjlighet till flexibla lösningar, med olika yrkesinriktningar och praktik.

Beträffande de siffror Aspegren lyft fram, att 41 procent av eleverna i gymnasiet i Östra Göinge inte får slutbetyg efter fyra år i gymnasiet, vilket är bland de sämsta kommunerna i landet, gjorde Tommy Johansson tveksam. Statistik taget ur ett sammanhang är svår att bedöma, underströk han.

Kristdemokraten Magnus Nilsson höll visserligen med om att man i barn- och utbildningsnämnden borde reflektera över de siffror Aspegren tog upp, men yrkade avslag för ansökan om tvåårigt gymnasium.

Aspegren begärde votering på sitt krav på återremiss men led ett stort nederlag. Endast sex ledamöter av de 34 – det var så många som sju stolar tomma – höll med honom.

Vad gäller skolplanen blev det stora diskussioner om bristen på politiska visioner. Kristianstadsbladet återkommer i lördagstidningen om den debatten.

Inga-Lill Bengtsson

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.