Nej till dragracing i Bivaröd

ÖSTRA GÖINGE. Miljö- och byggnämnden vill inte rucka på de krav som finns på högsta tillåtna bullernivåer för den planerade motorbanan i Bivaröd. Efter votering blev beslutet att dragracing inte kan tolereras i praktiken.
Östra Göinge • Publicerad 22 maj 2002

I går hade miljö- och byggnämnden ärendet med motorbanan i Bivaröd uppe. Frågan var om den miljökonsekvensbeskrivning och bullerutredning som är gjord håller för de krav som miljöbalken ställer. Nämnden beslöt att de kvalitetsnormer och de riktlinjer för buller som motorsport- och bilprovningsbanor som ställs inte får överskridas, det vill säga 60 decibel vardagar och 55 decibel söndagar. Hässleholms dragracingklubb som ansökt om miljöprövningen har redovisat att vid totalt sex helger med maximalt en timme per dag kommer fem fastigheter att få stå ut med högre buller, en husägare med över 70 decibel. Det vill säga vid de tillfällen som dragracing ska köras. Merparten av ledamöterna, det vill säga socialdemokraterna, vänstern och centern, ansåg att de krav som finns ska gälla. En från moderaterna och två från kristdemokraterna ansåg att nämnden kunde göra undantag. – Det handlar om så få timmar, jag menar, något måste man offra för att föra kommunen framåt, säger moderaten Torbjörn Jonasson. Jonasson hävdar att nämnden skulle kunna tolerera en avvikelse och ha stöd för det i naturvårdsverkets regelverk. Där står det att riktvärdena skall ses som utgångspunkt och vägledning för den individuella bedömning som bör göras i enskilt fall. Torbjörn Jonasson: – Det handlar om totalt sex timmar per år som några närboende får står ut med lite högre buller. I en vanlig fabriksmiljö tillåts 70 till 78 decibel, här handlar det om lägre nivåer. Cuno Jönsson, konsult för Hässleholms Dragracingklubb, säger att klubben inte kommer att nöja sig med beslutet. – Vi överklagar till nästa instans, länsstyrelsen. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.