Annons

Nielsen har gått in i väggen

Förvaltningschef Rolf Nielsen har sjukskrivits på grund av för hög arbetsbelastning. Trots att två av fem tjänsteman sagt upp sig har rekryteringen av ny turistpersonal inte inletts.
Östra Göinge • Publicerad 24 september 2003

Den 20 juni kunde Kristianstadsbladet avslöja att Christer Johansson, turistansvarig i Östra Göinge, hade sagt upp sig med omedelbar verkan. Tio dagar senare lämnade kommunens nya turismutvecklare Ursula Strindemark sitt arbete.

Förvaltningen för kultur, fritid och turism tappade två nyckelpersoner inom loppet av två veckor. Arbetade kvar gjorde: Ingalill Martinsson, förvaltningsassistent, Stig Nordin, fritidsintendent, och förvaltningschef Rolf Nielsen. Men så sent som under pressinformationen efter nämnden för kultur, fritid och turisms sammanträde den 11 september förklarade de båda sistnämnda att förvaltningen gick på knäna, att den löpande verksamheten inte hanns med.

Annons

"Rekrytering av turistpersonal bör startas snarast", hade nämnden uttalat under sammanträdet. Samtidigt sa den att "beslut om etablering av en ny turistbyrå bör tas omgående". Men det är snart två år sedan kommunfullmäktige beslutade att turistbyrån skulle placeras vid väg 19 och just nu tycks det som om ärendena går hand i hand. I fredags sjukskrevs Rolf Nielsen fram tills månadsskiftet oktober – november. Han har gått i väggen. Tommy Johansson (s), kommunalråd i Östra Göinge, vill inte kommentera den uppkomna situationen, utan hänvisar till Lars-Stellan Jönsson (s), ordförande för nämnden för kultur, fritid och turism.

Han menar att sjukskrivningen "till viss del" har att göra med det manfall som drabbat förvaltningen på senare tid.

– Men Rolf är också en väldigt driftig, kreativ chef och han har tagit på sig arbetsuppgifter som personalen ute på anläggningarna och andra tjänstemän skulle ha utfört. Rolfs sjukskrivning innebär ett oerhört stort avbräck för oss.

Lars-Stellan Jönsson tycker inte heller att rekryteringen av ny turistpersonal har dragit ut på tiden, trots att den inte har inletts än. – Uppsägningarna kom i början på sommaren, sedan kom semestern. Nu diskuterar vi hur den framtida organisationen ska se ut och det är inte riktigt klart än. Men vi kommer att komma tillrätta med den här situationen, säger Lars-Stellan Jönsson och förklarar att man ska titta över den tillfälliga organisationen och tjänstemännens arbetsuppgifter i nästa vecka.

Om allt går vägen kan ett förslag till ny turistorganisation ligga på nämndens bord den 22 oktober, förklarar han.

– Vi får försöka hålla förvaltningen flytande, men det är klart att det får konsekvenser när två turistmänniskor slutar, säger Stig Nordin och lämnar sedan över bollen till Maria Ehrenberg, biblioteksansvarig och tillförordnad förvaltningschef.

– Vi har haft ett planeringsmöte om hur läget ser ut och vad som ligger framför oss, och vi ska ha ett nytt möte nästa vecka med personalen på baden och ishallen, förklarar hon och berättar att även bibliotekspersonalen kommer att hållas à jour.

– Alla måste stötta upp den löpande verksamheten, för att inte fler ska känna sig utarbetade och gå på knäna. Vi måste hitta rätt nivå och vara noga med att inte lova mer än vad vi kan hålla, och det finns det en förståelse för hos kommunledningen och nämnden. Men vi lever i en kommunal värld och politiska beslut styr vår verksamhet, samtidigt vet jag att nämnden vill att något ska hända, säger Maria Ehrenberg.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons