Annons

Nu är lägret slut och Ukraina väntar

BROBY. Alla väskor var inpackade i bussen och på torsdagskvällen var det så dags att fara tillbaka till Ukraina igen. Årets Tjernobylläger var till ända för denna gång. Visst har det fällts en del tårar, men det positiva är att alla barn nu fått en fadder.
Östra Göinge • Publicerad 3 augusti 2001

Om man ska summera årets läger så blir ordalagen mycket positiva. Enligt Berit Tillman, som har varit en av lägercheferna, har sommarens läger varit det bästa lägret hittills. Något som man brukar säga varje år påpekar hon. – Men i år har det varit ovanligt lugnt och fridfullt. Inga konflikter eller bråk. Bara mycket värme och mycket glädje, tillägger hon. Det mest positiva med lägret är att man lyckats få minst en fadder till varje barn. Detta innebär att deras familjer får en sponsor som kommer att hjälpa familjen ekonomiskt med 150 kronor per månad. Utöver detta är det upp till sponsorn att skänka mer pengar eller något annat som till exempel tvättmedel, schampo och kläder. – De barn som varit här följer vi från de är små till dess att de är klara med sin utbildning, säger Berit Tillman. Och i många fall handlar det då om utbildningar på hög nivå. Berit Tillman berättar att det i flera fall rör sig om universitetsstudier. Med kunskap som svärd kan man sedan vara med att förändra samhället till det bättre. Berit Tillman Berättar att det idag är 70 familjer i trakterna kring Kiev som fått en sponsor via Tjernobylverksamheten i Broby. Känslorna inför barnen och ledarnas hemresa är dubbla. Samtidigt som de inte vill lämna lägret i Broby så längtar de efter nära och kära hemma i Ukraina. – Jag har varit här i två månader. Nu vill jag hem till min hustru och mina barn. Men samtidigt har jag mitt hjärta i Sverige. Jag har fått så många vänner här, säger Vasilji Bezpali som är en av de ukrainska ledarna. Daryna Nesterenko och Yuliya Kudra är ense om att det varit jättekul att vara på lägret, men även hos dem finns en viss längtan hem. – Jag vill inte hem. Kanske hälsa på mina föräldrar och sedan åka hit igen, säger Daryna Nesterenko. Den senaste veckan har barnen fällt många tårar över att lämna Sverige och Broby, men när Kristianstadsbladet besöker lägret den sista eftermiddagen verka alla accepterat det faktum att de ska åka hem några timmar senare. – Nu är siktet satt hemåt, säger Berit Tillman. roger.bing @kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons