Ny busstidtabell ger längre restid

IMMELN. Den nya busstidtabellen har gett en försämring med längre restider och dålig anpassning till arbetstider. Det påpekar Immelns framtidsgrupp som dessutom tycker det är anmärkningsvärt att Skånetrafiken gått ut med information så sent att det inte går att påverka tidtabellen.
Östra Göinge • Publicerad 7 maj 2002

För någon vecka sedan påpekade en Immelnbo att Skånetrafikens nya tidtabell som började gälla den siste april innebär försämringar i kollektivtrafiken för Immelnborna. Först och främst är det de allmänna kommunikationerna till och från arbetet i Kristianstad morgon och kväll som försämrats. Restiderna har blivit längre och anses vara dåligt anpassade till arbetstiderna. I en skrivelse till Östra Göinge kommun har Immelns framtidsgrupp skickat med en tidigare gjord redovisning över resandet in och ur Immeln, oavsett färdmedel. En undersökning som de anser visar att det finns förutsättningar för ett ökat kollektivåkande. Under förutsättning att busstiderna anpassas till behovet. Av undersökningen framgår att 69 personer dagligen tar sig till Kristianstad. Av dem är sju grundskoleelever och 15 gymnasieelever. Det motsvarar ungefär 50 procent av det dagliga pendlandet till arbeten till och från Immeln. Immelngruppen har inte tagit med pensionärer som åker till och från Immeln i den här undersökningen. Övriga resandet sker främst till Immeln (19), till Broby (11), till Sibbhult (14) och till Knislinge (12). Med kartläggningen som grund påpekar också Immelngruppen att den nya tidtabellen för busslinjerna är dåligt anpassad till Immelnbornas behov. Främst då morgonbussen till Kristianstad som kommer in för sent för att resande ska hinna vara på sina jobb klockan sju. Immelngruppen ger också förslag på att senarelägga bussavgången 10.25 till 11.25. Dessutom önskar de att första bussen från Kristianstad ska gå runt 12.00. Sista avgången, vardagar, 18.00 från Kristianstad får också viss kritik. De som jobbar i affär kan inte åka med den. Någon dag i veckan vill Immelnborna kunna åka från Kristianstad lite senare på kvällen, till exempel mellan 21-22. I stället föreslår Immelngruppen att någon av söndagsturerna ställs in och att bussen på lördagsförmiddagar anpassas till öppettiderna i Kristianstad. Linje 544 bör kunna öka resandefrekvensen ytterligare parallellt med utbyggnaden Knislinge-Broby, hävdar Immelngruppen. Som avslutning påpekar gruppen det anmärkningsvärda i att komma ut med information om de nya tidtabellerna i ett så sent skede att det inte går att göra några anpassningar. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.