Ny högre va-taxa klubbad

Östra Göinge • Publicerad 28 augusti 2004

ÖSTRA GÖINGE.

Det blev aldrig någon riktig debatt om den nya va-taxan i kommunfullmäktige i Östra Göinge häromkvällen. Lars-ÅkeThornberg (s) gjorde tappra försök att återremittera ärendet men inga andra ledamöter gjorde sin stämma hörd för att stötta honom. Va-taxan, som ska börja gälla den 1 oktober, klubbades.

Thornberg underströk att det togs en budget för 2004 i november i fjor. I den ingick taxor.

– Taxor ska inte gälla i sex månader utan i tolv, underströk Thornberg som betonade att kommunen måste göra allt för att få ner de fasta kostnaderna för att fler ska vilja bosätta sig permanent i kommunen. Han avslutade dessutom sitt första inlägg med uppmaningen "sluta upp att lägga ut på konsulter". Kommunalrådet och partibrodern Tommy Johansson gick i svaromål och förklarade att mindre kommuner har en dyrare produktion av vatten. Dessutom har kommunen tappat 1 000 invånare på tio år, vilket inneburit att antalet abonnenter blivit allt färre. Och fördelningen mellan de fasta och rörliga kostnaderna stämmer inte med hur va-taxan är utformad. Produktionen kostar lika mycket i stort sett oavsett hur mycket vatten som invånarna gör av med.

– Det vore oansvarigt att inte lyfta fram den utveckling som äger rum. Den här höjningen är nödvändig, annars skjuter vi problemet framför oss, sa han.

Thornberg lyfte fram ett exempel på hur många personer som måste inspektera en vattenläcka innan den blev åtgärdad, något som måste kosta pengar, menade han.

Tommy Johansson replikerade. med viss irritation och allvarlig min, att personalens agerande ska definitivt inte diskuteras i fullmäktige, den diskussionen ska föras i andra sammanhang.

Kommunfullmäktiges ordförande Per af Forselles klubba föll extra hårt när beslutet blev ett faktum.

Inga-Lill Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.