Ny kassett med Hakon Svärd i full frihet

OSBY. Lagom till julskyltningen kommer en ny kassett med Hakon Svärd ut. Med unikt material. Bertil Sandström har lyckats hitta inspelningar som är så pass bra att de håller för en tredje kassett - Hakon Svärd i full frihet.
Östra Göinge • Publicerad 21 november 2001

För den lite äldre publiken, som var ute i svängen på 50-talet, är nyheten välkommen. Hakon Svärd var på den tiden danshakens kung och drog storpublik vart han än kom. Radioproducenten Bertil Sandström har tidigare gett ut två kassetter med inspelningar från Hakon Svärds spelningar från olika danspalats. – Jag trodde inte det skulle bli en till, därför blev det ingen kassett i fjor, berättar han. Men påtryckningarna från Hakon Svärd-älskare har varit stora. Dessutom gjorde Bertil Sandström en efterlysning av mer material. Vilket gav överraskande resultat. Nu finns tolv låtar på en kassett, inspelningar som gjorts av privatpersoner på dansbanor runt om i södra Sverige, bland annat från Häradsbäck. Hakon Svärd är fortfarande mycket populär bland äldre. Bertil Sandströms programserie för radio har sänts i tre omgångar i P4. Det finns en rad studioinspelningar med Hakon Svärd som han själv gav ut på sin tid. Men det är på scen han gör sig bäst. – Han hade sådan otrolig kontakt med publiken och vävde in det som hände bland publiken både i mellansnacket mellan låtarna och i låtarna, berättar Bertil Sandström entusiastiskt. Själv var Bertil Sandström bara fem, sex år när han träffade Hakon Svärd för första gången. – Jag förstod redan då att det var något speciellt med den mannen, säger Bertil Sandström. Hakon Svärd, som inte bara spelade dragspel och trumpet utan även fiol och vibrafon, dog 1984, 72 år gammal. På den nya kassetten finns tolv inspelningar, bland annat ett potpurri som är sju minuter långt. Mellan varje låt på kassetten har Bertil Sandström själv spelat in lite mellanprat med information om sångerna med mera. I fjor sa Bertil Sandström att det inte skulle bli fler kassetter med Hakon Svärd. Nu är han inte så tvärsäker längre. – Jag vet att det finns mer material, någon i Halland lär ha inspelningar men jag har inte själv hört dem, säger han. Så det kan mycket möjligt bli fler kassetter. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.