Annons

Ny rapport ger stöd för Åbergs tankar: ”Varsamma”

Vad ska hända med Bastholmen?
Sällanköpshandel eller, som några vill, en större livsmedelsaffär?
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra Göinge • Publicerad 10 maj 2023
Dollarstore, kan det vara något för Bastholmen?
Dollarstore, kan det vara något för Bastholmen?Foto: Mikael Eklund

För att stödja Östra Göinge kommuns framtida arbete med byutveckling och kommande planprocesser vid Bastholmen har Östra Göinge kommun beställt en handelsutredning med marknadsanalys av HUI Research AB, ett bolag som ägs av branschorganisationen Svensk Handel.

Med i utskicket till HUI har kommunen uttryckt en önskan om att eventuella konsekvenser för handeln i övrigt och Broby i synnerhet ska lyftas fram.

Annons

Ni känner förstås till bakgrunden: Det politiska styret, med Patric Åberg (M) i spetsen, vill inte ha någon stor livsmedelsaffär på Bastholmen för att handeln i Broby centrum då kan påverkas negativt. Oppositionspartiet SD har reagerat på höga livsmedelspriser och velat få en större livsmedelsaffär till Bastholmen som kan få ner göingarnas kostnader för att handla och inte låta stora delar av invånarnas kassor gå till affärer utanför kommunen.

I det här har man fått stöd av Robin Liljegren, en av delägarna till Nordiska rum ute på Bastholmen.

Att det är så, att göingar lägger stora belopp på handel utanför kommunen, bekräftar HUI:s rapport. Östra Göinge är en pendlingskommun där många pendlar till jobb utanför kommunen och då passar på att handla i större butiker.

Rapporten ger dock stöd till styrets linje.

HUI rekommenderar försiktighet avseende extern etablering av dagligvaruhandel eftersom det kan resultera i en splittring och att den lokala strukturen och samhällsservicen i kommunens byar slås ut. Däremot kan etablering av sällanköpsvaror eller lågprisbutiker (exempelvis Dollarstore) vara något för Bastholmen, inte minst då det är ett geografiskt bra läge vid väg 19.

– Utredningen ger oss ytterligare kraft att satsa och planera för verksamhet längs med Helgeå-stråket och riksväg 19. Samtidigt ser vi att vi behöver vara varsamma i vår planering så att utvecklingen inte blir på bekostnad av våra levande byar. Med noggrann planering har vi alla möjligheter att dra nytta av trafiken Kristianstad – Älmhult för morgondagens sällanvaruhandel, inte minst på Bastholmen, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) i ett uttalande på kommunens hemsida.

”Utredningen ger oss ytterligare kraft att satsa och planera för verksamhet längs med Helgeå-stråket och riksväg 19. Samtidigt ser vi att vi behöver vara varsamma i vår planering så att utvecklingen inte blir på bekostnad av våra levande byar.”
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Mikael Persson
Göte Färm (SD), oppositionsråd.
Göte Färm (SD), oppositionsråd.Foto: Mikael Persson
Robin Liljegren, delägare i Nordiska rum på Bastholmen.
Robin Liljegren, delägare i Nordiska rum på Bastholmen.Foto: Tommy Svensson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons