Ny vd vill utvidga marknaden

En lokalt förankrad drivkraft var självklart att man ville ha som ny vd för ett Glimakra Akvamatik i stark utveckling. En Knislingebo tar nu över för att utvidga marknaden.
Östra Göinge • Publicerad 11 maj 2007
Ronny Englund (till höger) från Knislinge tar över som vd efter Jan Helmbring som demonstrerar vem som ska stå i fokus efter skiftet i augusti. Bild: Peter Åklundh
Ronny Englund (till höger) från Knislinge tar över som vd efter Jan Helmbring som demonstrerar vem som ska stå i fokus efter skiftet i augusti. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Nye vd:n hos Glimakra Akvamatik, Ronny Englund (till höger), gör sig hemmastadd i fabrikslokalen. Björn Johnson visar delar av produktionen.
Nye vd:n hos Glimakra Akvamatik, Ronny Englund (till höger), gör sig hemmastadd i fabrikslokalen. Björn Johnson visar delar av produktionen.Foto: 

I februari såldes Glimakra Akvamatik, som tillverkar inredning till offentliga miljöer, och köptes upp av holdingbolaget Garpco AB.

Jan Helmbring, fram till nu vd för företaget, kände att det var dags att dra sig tillbaka och nu står det klart att en Knislingebo tar över vd-posten. Ronny Englund ser fram emot att föra företaget vidare mot en internationell marknad.

– Det känns inspirerande. Det här är den typ av företag jag tror på med upp till 50 anställda och en familjebolagsanda där de anställda känner ett stort engagemang för företaget. De mest välskötta bolagen hittar man bland de i den här storleken, säger Ronny Englund.

Han kommer närmast från AP Sten där han har varit ekonomichef och dataansvarig. Ursprungligen är han från Malmö, men flyttade till Knislinge redan 1976. Sedan dess har han jobbat i trakten, först på Hedbergs i Vinslöv för att därefter fortsätta till Källbomöbler endast ett stenkast från nya arbetsplatsen. Efter 20 år på AP Sten sökte han den utannonserade vd-posten hos Glimakra Akvamatik.

– Det har varit viktigt att personen kommer från trakten. Familjeandan i bolaget kräver att det finns en lokal förankring, att man bor i närheten, säger Jan Helmbring.

Ronny Englund menar att det finns stora likheter med stenindustrin som han kommer från.

– Traditionen här är likt stenhantverket. Stolta yrkeskunniga anställda som kan hantverket och jobbar med naturmaterial. Nytt för mig blir marknadsföringen och det formella vd-ansvaret.

I dag har företaget 38 anställda, men framtidsutsikterna är att det kan handla om fler anställningar. Man vill dock behålla det lilla formatet.

– Vi har ökat 18 procent i omsättning i år. Det går att klara 60 miljoner i omsättning, det vill säga en fördubbling, inom antalet 50 anställda. Upp till 50, 55 anställda är möjligt under en flerårsperiod. Klart är att vi ska växa, säger Jan Helmbring.

Nordisk design är populärt i flera utomskandinaviska länder. Det och en kapacitet att tillverka betydligt mer än i dag gör att blicken ny riktas mot andra sidan Östersjön för att marknadsföra befintliga produkter.

– England, Holland och Belgien är säkra, kanske även Frankrike. Det är där den nordiska designen fungerar. Men det här är en modebransch som kräver nylansering åtminstone vartannat år. Det är en tung del i vd-skapet, konstaterar Jan Helmbring.

I augusti tar Ronny Englund över.

Karolina Alfredsson

044-470 00

karolina.alfredsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.