Nya aktiviteter på mötesplats Fridebo

HANASKOG. Fridebo är på väg att bli en mötesplats för alla i Hanaskog. Nu får också de yngre chansen att komma med förslag på aktiviteter och på lördag är det dags för vernissage i Rosa rummet.
Östra Göinge • Publicerad 21 november 2001

På Fridebo i Hanaskog finns biblioteket. Där finns också ett rum dit man kan gå och läsa tidningar. I en annan del av byggnaden finns gemensamhetslokaler där bland annat pensionärerna som bor i seniorboendet eller ute på byn kan äta middag. Dessutom är det meningen att Fridebo ska utgöra en mötesplast för människorna i Hanaskog. För såväl gammal som ung. Under hösten har Lena Olsson arbetat som projektledare på Fridebo. Hennes roll är att få igång aktiviteter. Eftersom Fridebo tidigare haft verksamhet för äldre blev det naturligt att börja med den verksamheten. Idag finns aktiviteter för seniorer flera dagar i veckan. – Egentligen har det funnits hela tiden. Jag har bara strukturerat upp det och lagt till önskemål, säger Lena Olsson. Hon berättar att pensionärerna i Hanaskog är aktiva och dessutom bra på att själva delta i förberedelsearbetet. – Precis så som det var tänkt från början. Resultatet är flera studiecirklar som de äldre själva håller i. Till exempel finns en vävcirkel, sjung och minns, bingo, syjunta, friskvård med sittjympa, högläsning och andakter. Även för dem som kommer med barn till sagostunden ordnas numera en gemensamhetsstund med fika. Mötesplatsen Fridebo har numera också ett eget programblad som kommer ut en gång i månaden. Där kan man läsa om vad som är på gång. – Datasalen är något vi hoppas på just nu. Men det hänger på bredband. Kanske kan vi börja ändå, säger Lena Olsson som tror att det kommer att dröja till efter årsskiftet. På lördag är det också dags för första vernissaget, med bubbel och allt, i Fridebos rosa rummet. Där ställer konstnär Torgny Rydahl från Hästveda ut. Nu är det också de yngres tur. Lena Olsson efterlyser förslag på vad barn och ungdom i skolåldern skulle vilja ha, mer än biblioteket, på Fridebo. Om barn och ungdomar i Hanaskog är intresserade av någon aktivitet, träffpunkt eller kanske vill spela spel återstår att se. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.