Nya intäkter halverar skolans underskott

Gymnasieelever från andra kommuner räddar barn- och utbildningsnämndens budget. Minus fyra miljoner blev två.
Östra Göinge • Publicerad 21 maj 2007

Barn- och utbildningsnämnden har haft sammanträde och diskuterat budgetprognosen för 2007.

Det visade sig att budgetunderskottet på fyra miljoner kronor krympt till två miljoner kronor. Eftersom det inte var något man hade räknat med i budgeten blev det en positiv överraskning.

– Vårt mål är att gå plus minus noll, säger Bertil Ängquist, chef på barn- och utbildningskontoret i Östra Göinge.

Förklaringen till den förbättrade budgetprognosen är att fler gymnasieelever från andra kommuner började läsa på Stenforsaskolan i Sibbhult i höstas.

– Under 2005-2006 hade vi fyra-fem elever som kom från kringliggande kommuner, men i höstas ökade antalet till runt 20 stycken, säger Karl-Axel Hill, rektor på Stenforsaskolan. Det är samarbetsavtalet mellan sex kommuner i norra Skåne som numera gör det möjligt för gymnasieelever att söka utbildningar helt fritt mellan kommunerna.

Kommunen som eleven bor i står dock för finaniseringen.

Det innebär att Östra Göinge kommun har stora utgifter då många elever väljer att läsa gymnasieutbildningar i andra kommuner. Att Stenforsaskolan nu fått 20 elever utifrån ser därför Karl-Axel Hill som positivt.

Det blir lättare att få balans i budgeten. Kommunstyrelsens arbetsutskott har krävt att barn- och utbildningsnämnden ska redovisa åtgärder för hur man ska komma till rätta med underskottet.

Men varken bun-chefen eller bun-ordföranden Karl-Erik Innala (s) verkar särskilt oroliga för ekonomin. Några konkreta spar-åtgärder har man inte i dagsläget. De tror att det ska kunna lösa sig ändå.

– Vi har bra styrning på ekonomin, säger Karl-Erik Innala.

– Nettoomsättningen i barn och utbildningsnämdens budget är 260 miljoner kronor, så underskottet är trots allt en liten avvikelse. Det kan vi hantera utan specificera, säger Bertil Ängquist.

Både Karl-Erik Innala och Bertil Ängquist påpekar vikten av att låta personalen få ta sitt budgetansvar.

– Att gå in och skära i verksamheterna skulle vara att underkänna personalens kompetens, säger Bertil Ängquist.

Karl-Erik Innala tror inte heller på några tvingande åtgärder.

– Det kan lätt fördärva och skapa misstro inom en organisation, dialog är bättre, säger han.

Daniel Andersson

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.