Nytt bidragssystem bekymrar PRO

ÖSTRA GÖINGE. – Det har gått troll i det, konstaterar Lennart Kjellström, PRO Samorganisation. Östra Göinge kommuns byte av bidragssystem för pensionärsorganisationerna har skapat en tvist om utbetalningen i samband med systemövergången.
Östra Göinge • Publicerad 29 juli 2002

Det var i april som beslutet tog om att nämnden för kultur, fritid och turism skulle ändra bidragssystem för pensionärsorganisationerna. Pensionärerna själva hade fört fram en önskan om att bidraget skulle bli medlems- istället för aktivitetsbaserat. Motiveringen var bland annat att så är det i andra kommuner och dessutom kräver aktivitetsbidragen mer administration. Efter att frågan debatterats flitigt ett tag tog så kommunfullmäktige det slutliga beslutet. Det innebär att från den förste juli är bidraget medlemsbaserat. Att skifta system har dock inte gått friktionsfritt. När det gamla aktivitetbidragsbaserade systemet upphörde innebar det ett halvår av ”mitt emellan”. Det har fått PRO-Samorganisation att reagera. Det gamla aktivitetsbidraget har betalats ut i efterskott. För aktiviteter hösten 2001 har pensionärsorganisationerna fått utbetalt bidrag under våren 2002. För aktiviteter under våren 2002 kommer utbetalningen att ske nu i höst. För aktiviteter under hösten skulle utbetalning skett först nästa år, om man inte bytt system. När det gäller det nya medlemsbaserade bidraget kommer det inte att ske någon utbetalning förrän år 2003. Fel, tycker pensionärerna. Byter man system i halvårsskiftet ska det också utgå bidrag från halvårsskiftet. Annars går tjänstemännen emot kommunfullmäktiges beslut, skriver PRO-Samorganisation i en skrivelse till nämnden för kultur, fritid och turism. – Det är inte rätt att frysa bidraget ett halvår. Det ska ju vara ett stöd och en hjälp, påpekar Lennart Kjellström som tycker att kommunen borde släppa på prestigen och göra en utbetalning enligt det nya bidragssystemet redan i höst. – Det rör sig inte om några stora summor. Nämnden har dock inte räknat med att systemskiftet ska kosta något extra. – Pensionärsbidragen omfattar en årsbudget på 12000 kronor, drygt hälften har betalats ut som aktivitetsbidrag i våras och resten kommer att betalas ut i början av hösten. Därefter finns inga pengar kvar, och några fler blir det inte, påpekar nämndens ordförande Lars-Stellan Jönsson. Han anser att nämnden därmed följer kommunfullmäktiges beslut. Att möjligen kunde man förtydligat det hela med att skriva in att det medlemsbaserade bidraget inte betalas ut förrän 2003. PRO:s Samorganisation tänker dock inte acceptera nämndens och förvaltningens sätt att se på saken. – Det hade ändå inte blivit mer pengar om förändringen skett vid årsskiftet. Summan är fortfarande den samma oavsett vad bidraget heter, säger Lars-Stellan Jönsson som inte tänker kommentera saken vidare. – Det här är skött på ett korrekt sätt av våra tjänstemän, säger han. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.