Annons

Nytt med två listor inför kyrkovalet

BROBY/EMMISLÖV. Om tre veckor är det dags för ett historiskt kyrkoval, då genomför Svenska kyrkan sitt första val på egen hand. I Östra Broby församling är valet historiskt av fler anledningar, för första gången har valdeltagarna två listor att välja mellan. Förhoppningen är att det samfällda kyrkofullmäktige ska föryngras och bli mer jämlikt.
Östra Göinge • Publicerad 27 augusti 2001

Kyrkovalet 2001 som går av stapeln den 16 september innebär några viktiga förändringar jämfört med föregående års val. Valet utökas till att gälla även kyrkomöte, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, motsvarigheten till Sveriges riksdag, och stiftsfullmäktige. Ytterligare en riksnyhet är att alla som fyller 16 år senast valdagen och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Något som församlingsgruppen Kyrkans Framtid i Östra Broby församling hoppas kunna dra nytta av. För första gången har deltagarna nämligen två listor att välja mellan i valet av samfällda kyrkofullmäktige, det vill säga det beslutande organet i Broby och Emmislövs kyrkliga samfällighet. Den ena listan heter Kyrkans Väl, den andra Kyrkans Framtid. Per Holmqvists namn står överst på listan Kyrkans Framtid. – Ur demokratisynpunkt är det viktigt att ha två listor i valet. Man kan diskutera nyttan av att rösta när det bara finns en lista och vi hoppas att vi kan tillföra något nytt. Kyrkans Framtid är en blandad lista men medelåldern är ganska låg, samtidigt har den en tydlig kvinnodominans vilket inte är speciellt vanligt i kyrkoval. Medelåldern på listan är 35,5 år. Av de 15 kandidaterna är åtta stycken kvinnor varav två är 18 år gamla. Kyrkans Väl har också åtta kvinnliga kandidater men listan innehåller 21 namn. Medelåldern är dessutom betydligt högre. – Vi tror att vi kan attrahera nya åldersgrupper och lyfta fram frågor som intresserar dem. Samtidigt finns det oerhört mycket kompetens på den andra listan, säger Per Holmqvist. Björn Lundström, nuvarande ordförande för samfällda kyrkofullmäktige i Östra Broby, håller med Per Holmqvist. Han välkomnar den nya listan. – Kyrkans Väl har naturligtvis inget emot att intresset för valet vitaliseras. Vi vill också att yngre människor ska komma in i kyrkopolitiken. De är kyrkans framtid. I och med den nya listan hoppas Björn Lundström att fler än de drygt 300 som röstade vid förra valet ska hitta till vallokalerna den 16 september, men han tror inte att kandidaterna i Kyrkans Väl behöver känna sig hotade av den nytillkomna konkurrensen. – Jag hoppas att folk tycker att vi har uträttat något så att de röstar på oss även i år. Samfällda kyrkofullmäktige i Broby och Emmislövs kyrkliga samfällighet har 25 ledamöter. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons