Nytt Tjernobylläger i Skogspaviljongen

Östra Göinge • Publicerad 28 januari 2003

Det blir ett nytt läger med barn från Kiev och Tjernobylområdet i sommar, med stor sannolikhet i Skogspaviljongen, trots Brobysjukhusets osäkra öde.

Tjernobylkommittén och föreningen TUFF, som ordnar lokaler för sommarlägret, arbetar febrilt vidare. Berit Tillman kom nyligen hem från en resa till Kiev där hon bland annat överlämnade pengar till familjer från faddrar i Sverige. Dessutom var hon på plats för att tillsammans med Tanya och Nick Tischuk, som bland annat jobbar med gatubarn, bestämma vilka barn som ska komma till sommarens Tjernobylläger.

– Det blir 53 personer totalt varav tio är vuxna, i fjor hade vi 58. Vi kan inte ta fler personer eftersom det inte får plats fler i bussen, säger Berit Tillman. Vad som händer med Brobysjukhuset framöver är osäkert. Än så länge har inte pantbrevet hittats, edgångssammanträdet för konkursen i Broby Sjukhus AB hålls den 20 februari.

– Vi måste vara i Skogspaviljongen när vi är så många, säger Berit Tillman.

– Vi har ju lyckats rädda Skogspaviljongen. Under julhelgen var vi där två gånger om dagen för att se till fläktarna och att pumparna gick. Hade de stannat hade det säkert bara tagit sex, sju timmar innan det fryst i ledningarna, säger Rolf Tillman som tycker att föreningen fått bra uppbackning av konkursförvaltaren Mikael Ekström.

– Skulle det dyka upp en köpare som slänger upp flera miljoner och vill ha ut oss måste vi flytta. Men det troliga är att om en ny köpare dyker upp, att vi kan få vara kvar. Det är ju god PR för köparen att vi finns där, resonerar Rolf Tillman. Vad gäller Nick och Tanya Tischuks gatubarnsprojekt med lägenhet i utkanten av Kiev fortsätter den verksamheten. Pengar har flutit in så att matserveringen är tryggad fram till lägret i Broby i sommar.

Nu är det även klart med lägenheten intill som organisationer och pr ivatpersoner samlat in pengar till i Sverige.

– De som bor i lägenheten ska snart flytta ut, då kan renoveringen påbörjas, säger Rolf Tillman.

Tjernobylkommittén fortsätter samla in kläder, skor, madrasser och sjukvårdsmateriel. Med jämna mellanrum hålls öppet hus i Pingstkyrkan med fika och soppluncher då folk kan lämna in kläder med mera.

– Vi har pengar så att vi kan skicka ner en transport den 24 april. Men har så mycket grejor att vi skulle behöva köra ner redan i mars med en omgång. Fast vi fattas pengar till det, säger Berit Tillman.

Inga-Lill Bengtsson

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.