Ombyggnad dubbelt så dyr som beräknat

Kostnaderna för nya Ekens förskola blev nästan dubbelt mot vad man räknat med från början. Sex miljoner finns avsatt i budget medan det anbud som man vill anta ligger på 10 miljoner kronor.
Östra Göinge • Publicerad 5 januari 2011

Det fattas alltså fyra miljoner kronor i investeringsbudgeten. Och ombyggnaden som från början var beräknad till 5,4 miljoner slutar i stället på 10 miljoner kronor.

I nästa vecka förväntas kommunstyrelsen ta beslut om ett tilläggsanslag för att kunna täcka kostnaderna för ombyggnationen av Mölleskolans barnskola till nya Ekens förskola. Den beräknas vara inflyttningsklar till hösten. Pengar föreslås hämtas in genom att ta från investeringsprojekt som inte blivit av under 2010.

1,5 miljoner föreslås tas från det som avsatts för en ny barnomsorgsavdelning i kommunen och 2,45 miljoner kronor från ombyggnaden av dagiset Stormhatten i Knislinge.

Projekt som med stor sannolikhet inte hinner att komma igång under 2011. När det väl blir så dags får politikerna begära nya pengar. Att kostnaderna för ombyggnaden för Ekens nästan dubblats har flera olika orsaker.

Först och främst så avsattes pengar för byggnationen första gången 2004. Sedan dess har förutsättningarna ändrats.

Att det hela dragit ut på tiden beror också på att politikerna tog beslut om en fördjupad utredning då det gällde kök- och kostverksamheten. Det ledde till nya förutsättningar och mera omfattande projektering. Samtidigt har nu marknadsförutsättningarna ändrats vilket också innebär högre priser.

– Dessutom kommer det att vidtas fler åtgärder när det gäller utemiljön, än vad som var tänkt från början, berättar kommuns tekniske chef Kenneth Liedman. Han är den som kommer att genomföra upphandlingen om politikerna ger sitt klartecken.

Enligt Liedman räknar man med att en koncentrering av förskoleverksamheten i Sibbhult ska ge samordningsvinster.

Bara när det gäller driften räknar man med en besparing på 130 000 kronor årligen och genom att sälja av gamla Ekens kan kostnaderna minska med ytterligare 100 000 kronor. – Visst blev vi bestörta när vi fick beskedet om de ökade kostnaderna, säger kommunstyrelsens nye ordförande Patric Åberg, M.

Han konstaterar att beräkningen av projektet har gjorts på samma sätt som flera andra.

– Jag tror helt enkelt att man glömt att ta med utemiljön.

Ofta har man bara räknat på själva byggnaden och glömt att ta med andra kringkostnader.

– När det gäller Ekens har vi konstaterat att det bara är att bita i det sura äpplet och köra. Sedan vi fick beskedet har vi lagt ned mycket tid på att undersöka om där fanns alternativ. Det finns där inte.

– I fortsättningen ska alla kostnader upp på bordet, inventarier, miljö och byggnader, allt ska specificeras.

– Det handlar om att vi måste bli bättre på att kalkylera, det vill säga göra mer kvalificerade gissningar i framtiden.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.