”Omfördela resurser till Knislinge simhall”

Östra Göinge • Publicerad 16 maj 2003

Det är direkt kapitalförstöring att inte förse Knislinge simhall med ett nytt avfuktningsaggregat. Det anser Knislinge centeravdelning.

Lennart Carlsson, före detta vd för Bostads AB Klockaren, är en av de cirka 30 i avdelningen.

Han och övriga i avdelningen anser att tekniska kontoret omgående bör omfördela i sina resurser för att skaka fram 1,5 miljon kronor till en avfuktningsanläggning.

– För att kunna gå ut med anbud redan nu och inte förlora någon tid, så slipper simhallen hålla stängt i höst, säger Lennart Carlsson.

Brister i det successiva underhållet och speciellt på energitunga fastigheter innebär kapitalförstöring av stora mått, hävdar centeravdelningen.

– Det är alltid mer ekonomiskt att vidmakthålla en befintlig anläggning, som även är efterfrågad av kommuninvånarna, än att skapa en ny, säger Lennart Carlsson.

Enligt de angivna beräkningarna skulle en upprustning av sim- och sporthallen kosta totalt 14 miljoner kronor.

Av den summan är det ungefär fyra miljoner kronor som berör åtgärder för själva simhallen, bland annat avfuktningsanläggning.

En investering i avfuktningsanläggning skulle ge en besparing av driftskostnaderna.

– På mellan 100000 kronor och 150000 kronor, vilket är en lönande investering med en återbäring på mellan sju och tio procent. Det är inte ofta man får en så bra återbäring, säger Lennart Carlsson.

Att investera i en avfuktningsanläggning innebär att simhallen kan öppna redan i höst och kan ge politikerna mer tid att analysera sport- och simhallsbyggnaden framtid, dessutom tid att planera in övriga åtgärder i kommande budgetar.

– Akuta åtgärder är som bekant betydligt dyrare än välplanerade sådana, säger Lennart Carlsson.

Inga-Lill Bengtsson

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.