Östra Göinge anmäls för barnvägran

Även Migrationsverket anmäler Östra Göinge kommun till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Kommunens agerande när det gäller ensamkommande flyktingbarn kan bli prejudicerande. Samtidigt reagerar presschefen över Tommy Aspegrens kritik mot myndigheten.
Östra Göinge • Publicerad 25 januari 2014

– Migrationsverket har anvisat barnen hit, och de ska därför anses vistas i kommunen. Då är man inne på en farlig väg, man tafsar på vistelsebegreppet och det grundläggande ansvaret som kommunen anses ha.

Utspelet kom från omsorgs- och utbildningsutskottets ordförande tidigare i veckan. Kristianstadsbladets artikel fick Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson att vilja gå i svaromål.

Följer lagstiftning

– Det är inte Migrationsverket som är inne på en farlig bana. Vi följer den lagstiftning som Aspegrens partikamrater i den svenska riksdagen har fattat beslut om. Det hade varit mer relevant för honom att vända sig till dem.

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att alla kommuner tvingas ta emot ensamkommande flyktingbarn om behovet finns. Ansvaret flyttas enligt Socialtjänstlagen från den första kommunens tillfälliga mottagande till den anvisade kommunen. Trycket är stort där Migrationsverkets ansökningsenheter finns.

– Vi har fyra kommuner som tar ett enormt ansvar; Malmö, Sigtuna, Solna och Mölndal, konstaterar Fredrik Bengtsson.

Sagt nej till tre

Östra Göinge har tagit emot två barn efter årsskiftet, sedan har man sagt nej till tre. Avslagen anmäldes i förra veckan av Mölndals kommun till Inspektionen för vård och omsorg. Nu har även Migrationsverket lämnat in klagomål dit.

”I detta läge anmäler vi den aktuella situationen för IVO, i syfte att utreda frågan”, skriver Migrationsverket som konstaterar att Östra Göinge, i motsats till vad anvisningen innebär, inte anser sig ha något socialtjänstansvar för respektive barn.

Inte förberedda

Senast den 17 februari ska kommunen ha svarat IVO och ge sin syn på saken.

Men vad händer om kommuner nekar och säger att man inte kan ta emot?

– Vi får se hur utfallet blir från IVO.

Är det fler kommuner som har nekat?

– Flera kommuner har aviserat att de inte har möjlighet att uppfylla det nya lagkravet, men ingen annan har nekat.

Fredrik Bengtsson påpekar att lagstiftningen inte kom till från en dag till en annan, avisering kom redan på förhösten.

– Kommunerna har kunnat förbereda sig, rigga organisationen och säkerställa att man har ett mottagande som fungerar.

Maria Sällberg
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.