Östra Göinge – ingen bra skolkommun
- Det är inget bra resultat, säger Per-Anders Larsson på Lärarförbundets lokala avdelning i Östra Göinge.
Utifrån tolv kriterier har Lärarförbundet jämfört Sveriges 290 kommuner ur ett skolperspektiv. Bland annat har lärartätheten, resurser till undervisningen, löner, betygsresultat, andelen barn i förskolan och antalet som vidareutbildar sig på högskolan, spelat in.
Sämst resultat har Östra Göinge kommun vad gäller resurserna till undervisningen. Inte heller lärartätheten eller övergången till högskolan är siffror som Östra Göinge kommun kan vara stolta över. - Kommunen måste bli bättre på att fortbilda personalen och att öka lärartätheten, det ser vi som de viktigaste frågorna, säger Per-Anders Larsson. Nu när kommunen gått ut med sin vision om att invånarantalet ska öka till 15000 till år 2015 vill vi kunna vara med och hjälpa till, men då måste vi ha en bättre skola också.
Häromdagen presenterade Skolverket en rapport från sin inspektion i Östra Göinge. Kommunen fick bland annat kritik för att vissa barngrupper var för stora, för att elever som är i behov av särskilt stöd inte alltid får den hjälp de behöver och för att lärartätheten är låg.
- Jag instämmer i Skolverkets kritik, säger Per-Anders Larsson. Barn och utbildningsnämndens ordförande Karl-Erik Innala (s) är inte säker på att det är fler lärare som behövs i skolan.
- Ofta får vi signaler från lärarna att de gör mer än vad som ingår i det pedagogiska arbetet. Det är inte säkert att vi ska öka lärartätheten. Vi kanske behöver andra vuxna som avlastar lärarna inom andra områden.
Vilka områden?
- Den sociala biten kanske. Att lärarna gör saker som inte tillhör lärarrollen, saker de gör utanför klassrummet. Man skulle kunna få in fler vuxna i verksamheten men som inte är pedagoger. I vissa kommuner har man till exempel använt sig av "skolmorfar". Antalet friska lärare, lärarlönerna och kommunen som avtalspart är de områden där kommunen hamnar som högst på Lärarförbundets ranking över Sveriges bästa skolkommuner för 2007.
- Jag känner att vi börjat få en bättre dialog med kommunen, det vill jag premiera, säger Larsson.
Karl-Erik Innala tycker att resultatet av jämförelserapporten tål att analyseras.
- Vi får bryta ner siffrorna och se vad vi kan förbättra.
Han är öppen för en dialog mellan Lärarförbundet, politiker och tjänstemän.
- Vi kommer att bjuda in de fackliga företrädarna till bun:s arbetsutskott så snart som möjligt för en förutsättningslös diskussion.
Strävar ni efter att ligga bättre till i nästa års ranking?
- Vi strävar hela tiden efter att utveckla vår verksamhet, vad det får för avtryck i statistiken är inte det primära.
- Det är hur det ser ut i verkligheten som är det viktiga, säger Karl-Erik Innala.
Maria Sällberg
044-185694
maria.sallberg@kristianstadsbladet.se