Annons

Östra Göinge klättrar i skräprankning: ”Ger resultat”

Bäst i nordöstra Skåne.
Östra Göinge levererar – efter ett jätteskutt – en i ny nationell rankning om att få bort nedskräpning.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra Göinge • Publicerad 14 mars 2023
Daniel Jönsson Lyckestam (M) glädjer sig åt det fina resultatet i rankningen.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) glädjer sig åt det fina resultatet i rankningen.Foto: Mikael Persson

Det är stiftelsen ”Håll Sverige Rent” som årligen rankar alla kommuners arbete. För år 2022 hamnar Östra Göinge på plats 15 i landet, ett jätteskutt från 187:e plats året före.

Bara tre andra kommuner i landet har tagit ett större kliv framåt.

Annons

Rankningen har funnits sedan 2011 och Gävle har kammat hem titeln ”Årets Håll Sverige Rent-kommun” de tre senaste åren.

Detta för sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning, samt att kommunens alla skolor och förskolor är i Skräpplockardagarna. Även arbetet med programmet Grön Flagg lyfts fram (utbildningsprogram inom hållbar utveckling).

Indexet – där kommuner får sin placering – bygger dels på kommunens deltagande i olika nätverk och kampanjer, dels på en nationell enkät med frågor angående nedskräpning.

– Att det upplevs som rent och snyggt i vår omgivning är en viktig del i vårt arbete för attraktiva byar. Att vi klättrar i rankningen visar att de satsningar vi gör, bland annat på skräpplockartemat, ger resultat. Ju fler som hjälper till med att hålla rent desto bättre! säger Daniel Jönsson Lyckestam (M, kommunstyrelsens vice ordförande i Östra Göinge, i ett uttalande på kommunens hemsida.

En del av kommunens arbete är alltså det årliga deltagandet i kampanjen Skräpplockardagarna, som drivs av Håll Sverige Rent. Skräpplockardagarna pågår den 1 mars–31 maj och där kan exempelvis föreningar, förskolor och skolor vara med. Anmälan sker via Håll Sverige Rents hemsida.

”Att det upplevs som rent och snyggt i vår omgivning är en viktig del i vårt arbete för attraktiva byar.”
Daniel Jönsson Lyckestam (M)
Fakta

Kommunindex 2022 – Håll Sverige Rent

Östra Göinge: 15 (187 år 2021).

Hässleholm: 16 (4).

Kristianstad: 81 (143).

Osby: 151 (148).

Bromölla: 224 (183).

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons