Annons

Östra Göinge satsar på förebyggande elevvård

ÖSTRA GÖINGE. Kommunen lyfter fram elevvården! När skolorna i Östra Göinge börjar på tisdag görs det med en helt ny organisation kring elevvården. Tre psykologer, två kuratorer, behandlingsassistenter och skolsköterskor bildar elevvårdsteam. Ett i norra och i södra området. – Det här ger möjligheter till större insatser och det känns positivt, säger psykologerna Gunilla Prado och Kent Ahlqvist.
Östra Göinge • Publicerad 17 augusti 2001

Från att ha haft en skolpsykolog och en kurator inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet har Östra Göinge kommun nu bestämt sig för att satsa rejält på förebyggande elevvård. I den nya organisation för skolor och barnomsorg i Östra Göinge har kommunen satsat på två helt nya elevvårdsteam, med en psykolog och en kurator i varje. I varje team ingår också behandlingsassistenter och skolsköterskor. De båda elevvårdsteamen lyder under respektive områdeschef men har också en samordnande psykolog, Ewa Pihl-Krabbe. Hon ansvarar bland annat för barn med särskilda behov och är den som ska handleda resursgrupperna som ska jobba ute i norra respektive södra området. Norra elevvårdsteamets psykolog är Kent Ahlqvist, som redan jobbat i Östra Göinge ett tag. Kuratorn, Lina Hedberg, är ny och börjar den förste september. Båda hittar man i kommunhusets lokaler i Broby. I södra området heter psykologen, som precis har börjat, Gunilla Prado, kuratorn heter Kent Oredsson. De båda kommer att ha sitt kontor i lediga lokaler på Västanvid. De nya områdesledarna är i södra området Barbro Tykesson och i norra Ann-Marie Åkesson, båda välkända som rektorer i Östra Göinge. – Tanken är att vi ska kunna arbeta mer förebyggande och närmare arbetslagen, säger Gunilla Prado. – Med teamen blir det också mer vuxna på skolan, vilket också var en av tankarna med det här, säger Kent Ahlqvist. Båda ser fram emot att få börja jobba på det nya sättet. Och även ute på skolorna är man positiv till den nya elevvårdssatsningen. De båda resursteamen ger nya möjligheter. – Till att göra större insatser eller starta olika projekt, säger Kent Ahlqvist. Riktlinjerna kring arbetet är dock ännu inte klart. Just nu handlar mycket om praktiska ting och flyttbestyr. Men på tisdag i nästa vecka sätter skolorna i gång och därmed är det dags för de nya elevvårdsteamen att börja verka. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons