Östra Göinges socialchef slutar

Christel Sundberg, socialchef i Östra Göinge, lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Kommunalrådet Tommy Johansson (s) hänvisar till "förhållanden i Christel Sundbergs privata situation".
Östra Göinge • Publicerad 2 maj 2005

Förhandlingarna ägde rum i förra veckan.

– Östra Göinge kommun och Christel Sundberg har kommit överens om att gå skilda vägar, sedan det uppstått förhållanden i Christel Sundbergs privata situation, som jag inte vill gå närmare in på. Vi är alltid mycket restriktiva med uppgifter när vi hanterar personalärenden, säger Tommy Johansson (s), kommunalråd i Östra Göinge. – Uppgörelsen är att Christel säger upp sig med omedelbar verkan. Hon behåller sin lön under uppsägningstiden, tre månader. Hon får även ett avgångsvederlag som motsvarar tolv månadslöner.

Christel Sundberg, som tillträdde sin tjänst i mars 2002, har en månadslön på 42800 kronor. Avgångsvederlaget uppgår med andra ord till 513600 kronor.

– Det är mycket pengar, men det här är den bästa lösningen för alla parter, och för att säkerställa en stabil verksamhet, säger Tommy Johansson. Han konstaterar att tjänsten som socialchef är speciell. Socialchefen har ett myndighetsansvar som sträcker sig längre än de övriga förvaltningschefernas dito.

– Socialchefen hanterar dessutom ärenden av mycket känslig natur, som ställer stora krav på den som innehar befattningen.

Han fastslår samtidigt att kommunen inte har riktat någon kritik mot Christel Sundbergs sätt att sköta sitt arbete.

– Hon har varit en mycket kompetent socialchef.

Socialnämndens ordförande Annika Odelstav (s) håller med. – Det här är beklagligt. Christel har gjort ett oerhört bra arbete och vi har haft ett väldigt gott samarbete. Men jag delar uppfattningen att det här är den bästa lösningen för verksamheten. Vi kommer att fortsätta att arbeta med samma inriktning och mål som tidigare, berättar hon.

Gällande avgångsvederlaget, är det här en goodwilluppgörelse från kommunens sida?

– Vi har tittat på vad arbetsdomstolen och praxis säger i sådana här fall. Vi har även fört diskussioner med Sveriges kommuner och landsting. Men det här är en frivillig överenskommelse från såväl kommunens som Christel Sundbergs sida, säger Christina Andersson, personalchef i Östra Göinge kommun.

Tommy Johansson:

– Nu inleds rekryteringsarbetet som ska leda fram till att vi får en ny socialchef. Men vi kommer sannolikt inte att kunna tillsätta tjänsten förrän under hösten.

Kerstin Wanstadius, utvecklingsledare på socialförvaltningen, är tillförordnad socialchef.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.