Överklagar beslut om ensamkommande flyktingbarn

Östra Göinge kommun överklagar IVO:s beslut om att kommunen måste ta emot ensamkommande flyktingbarn.
Östra Göinge • Publicerad 14 april 2014

Den 24 mars kom Inspektionen för vård och omsorg med sitt beslut- För första gången prövade man de nya anvisningsreglerna som började gälla vid årsskiftet. Slutsatsen var att Östra Göinge kommun inte fullgjort sina skyldigheter enligt socialtjänstlagen. Att vägra ta emot tre anvisade ensamkommande barn var fel och är ett missförhållande. Den nya lagstiftningen anses tydlig - en kommun ska ordna boende för ett barn som anvisats till kommunen.

Beslutet var förenat med ett vite på en halv miljon kronor om man inte gjorde de åtgärder som krävdes - det vill säga att man tog emot barnen.

Nu har kommunen överklagat beslutet. Man vill att förvaltningsrätten avvisar Migrationsverkets tolkning och tillämpning av vistelsebegreppet och att IVO:s beslut undanröjs.

Lina Campbell
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.