Pensionspengar avsattes inte

Kommunfullmäktige avsatte fem miljoner kronor till pensioner år 2002. Men pengarna betalades inte in. Nu kritiserar revisorerna kommunstyrelsens agerande.
Östra Göinge • Publicerad 5 maj 2003

I dagsläget betalar Östra Göinge kommun årligen ut cirka åtta miljoner kronor i form av pensioner till före detta kommunanställda. Ett belopp som kommer att öka med fyra till fem miljoner kronor inom en tioårsperiod. Mot bakgrund av ovanstående fattade kommunfullmäktige för några år sedan beslut om att kommunen skulle bygga upp aktiebaserade pensionsfonder på cirka 50 miljoner kronor. Tanken var att avkastningen från fonderna skulle täcka den ovan nämnda ökningen. Pengarna skulle tas från de kommunala verksamheterna.

I fjol skulle fem miljoner kronor fonderas, enligt ett beslut från kommunfullmäktige. Men pengarna stannade i verksamheterna.

– Vi vet alla vad som hände med börsen. Det var inte läge att sätta in mer pengar i fonderna, eftersom det bara skulle belasta kommunens bokslut negativt, säger Tommy Johansson (s), kommunalråd i Östra Göinge.

Förklaringen, att avsättningen inte gjordes på grund av det osäkra läget på börsen, accepteras av Östra Göinge kommuns revisorer. Men revisorerna riktar ändå kritik mot kommunstyrelsen. ”Beslut av kommunfullmäktige skall verkställas eller åter underställas fullmäktige för ändring av beslutet om detta av något skäl inte bör genomföras”, skriver de i sin redogörelse för revisionsåret 2002.

Enligt Tommy Johansson fattades beslutet, att pengarna inte skulle avsättas, mer eller mindre av kommunstyrelsen. ”Mer eller mindre” innebär i det här fallet att inte heller kommunstyrelsen fattade något formellt beslut i ärendet. – Vi var överens om att vi inte skulle avsätta pengarna och vi flaggade för det i våra rapporter. Det var inget som vi försökte gömma under mattan. Men vi skulle naturligtvis ha gått till kommunfullmäktige. Det är inget att snacka om.

När kommunen kommer att betala in pengar till pensionsfonderna nästa gång är oklart.

– Det beror på den ekonomiska utvecklingen, kommunalt och i konungariket Sverige, säger Tommy Johansson.

Magnus Grunnon

044-47004

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.