Politiker eniga – simhallen ska byggas i Broby

Politikerna i kommunstyrelsen är eniga – den nya simhallen ska byggas i Broby. Något intresse att bygga i Glimåkra finns inte.
Östra Göinge • Publicerad 10 januari 2014

I onsdagens tidning skrevs det om ett gemensamt utspel från flera Glimåkraprofiler som slog ett slag för att bygga den nya simhallen i Glimåkra, gärna i samarbete med Osby kommun. Vinster både ekonomiskt och miljömässigt, tycker initiativtagarna som lämnat in ett medborgarförslag där man vill att ett bygge i Glimåkra intill ishallen utreds.

Tystnad rådde

Men när politikerna i kommunstyrelsen häromdagen kom fram till punkt 7 i dagordningen – ”Riktlinjer för projektering av simhall i Broby”– och ordet lämnades fritt rådde tystnad.

– Ingen nappade, konstaterar kommunalrådet Patric Åberg (M) som ändå påminde ledamöterna om medborgarförslaget.

– Det råder total enighet om att vi ska bygga nytt i Broby. Det finns inget politiskt intresse att driva något annat. Jag blev lite överraskad av att det inte blev någon diskussion.

Åberg delar Anders Petterssons (kommunalrådet i Osby kommun) uppfattning om ett samarbete kommunerna emellan att satsa på en gemensam simhall inte är realistiskt.

Nav i kollektivtrafiken

Två starka skäl till att simhallen ska placeras i Broby är, enligt Åberg, att där finns flest elever och navet i kollektivtrafiken.

Han instämmer i att uppvärmningskostnaden säkert hade blivit lägre i Glimåkra eftersom man kan använda överskottsvärme från ishallen.

Men den ekonomiska fördelen hade snabbt ätits upp när man börjar titta på transportkostnaderna för att skjutsa alla elever till simhallen för den obligatoriska simundervisningen.

– Den stora striden tog vi när vi stängde Knislinge, att vi inte skulle ha två simhallar i kommunen, säger Åberg som tycker att fritidsanläggningarna är bra fördelade över kommunen. Till exempel har Glimåkra utebad och ishall, Sibbhult en sporthall, Knislinge en ny sporthall inklusive bowling och så får då Broby en ny simhall inklusive en ny sporthall då den gamla simhallen byggs om när den nya är på plats. Golvet ska också bytas i den nuvarande sporthallen.

– Min bedömning är att hela komplexet, med renoveringar och nybyggnation, kommer att landa på 60–65, kanske 70 miljoner kronor, säger Åberg.

Klart om ett halvår

Samhällsbyggnadsavdelningen ska nu ta fram tre olika förslag på placering intill den befintliga simhallen. Förutom SS Delfin finns även BK Viking och Broby IF på området. Brottarklubben berörs inte, där- emot kan fotbollsklubben behöva omstrukturera sina planer. Tankarna på hur kommunen vill att simhallen ska se ut och placeras måste klarna inom cirka ett halvår. Förfrågningsunderlag ska jobbas fram, och upphandling göras.

– Om ett halvår är det skarpt läge, då kommunfullmäktige reviderar budgeten i juni.

Om allt flyter på kan den nya simhallen stå klar i slutet av 2015 eller i början av 2016.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.