Annons

PRO-protest mot höjning av hemtjänsttaxan

ÖSTRA GÖINGE. ”Man kunde tro att man var inne i april månad och blev utsatt för ett aprilskämt”. Det skriver PRO Samorganisation i Östra Göinge i en protestskrivelse efter uppgifterna om socialchefens förslag om att höja hemtjänsttaxan och införa avgifter på hemsjukvården.
Östra Göinge • Publicerad 7 mars 2001

Socialförvaltningens chef, Gull-Britt Hylén, skriver bland annat i sitt utkast att Östra Göinge har en av de lägsta avgifterna för hemtjänst i hela landet.

Det påpekas att det på riksnivå under flera år förts en diskussion om att presentera ett lagförslag som gör att avgifterna ligger på en jämnare nivå mellan kommunerna.

Annons

Något sådant har dock inte presenterats och med tanke på kommunens anspända ekonomi kan man inte invänta ett sådant enligt Gull-Britt Hylén. Därför föreslås att socialnämnden lämnar i uppdrag åt förvaltningen att utarbeta ett förslag om nya avgifter för hemtjänsten.

Hon lägger även fram ett förslag om att ta betalt för den hemsjukvård som varit kostnadsfri sedan kommunen tog över den från landstinget 1998.

PRO Samorganisation Östra Göinge kommun reagerar kraftigt mot den tilltänkta höjningen av hemtjänststaxan och idén att avgiftsbelägga hemsjukvården.

De liknar förslaget vid ett aprilskämt och anser att det är skrämmande att pensionärerna ska betala kommunens ansträngda ekonomi. Istället pekar PRO på att många äldre har det knapert redan idag innan avgiften höjts. PRO är mycket förvånade över att socialförvaltningen i Östra Göinge över de föreslagna åtgärderna.

Enligt protestskrivelsen är det mest upprörande att socialförvaltningen verkar ha för avsikt att höja avgifterna så att efterfrågan minskar.

”I klartext betyder det, att avgifterna skall vara så höga att inga pensionärer skall ha råd att kunna anlita hemtjänsten eller hemsjukvården” står det att läsa i PRO:s protest.

I skrivelsen nämns även att Östra Göinge inte bara har en av de lägsta hemtjänst utan även en av de lägsta förbehållsbeloppen i Sverige. Som jämförelse nämner PRO att Kristianstad har 1 800 kronor medan förbehållsbeloppet i Östra Göinge är 1 420 kronor.

”Inget att vara stolt över, så man förstår att detta inte nämns” skriver PRO.

PRO passar även på att än en gång ifrågasätta meningen med Kommunens Pensionärsråd, KPR, när de ändå inte får vara med och diskutera frågorna som rör kommunens pensionärer.

”Fortfarande upplever vi att, Östra Göinge kommun upplever KPR som ett nödvändigt ont” står det i protestskrivelsen.

Annons

roger.bing

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons