Projektkör med 60 röster

Projektkören i Östra Göinge tillsammans med musikern och låtskrivaren Bengt Johansson gick i mål med två välbesökta konserter.
Östra Göinge • Publicerad 11 februari 2008
Musikern och låtskrivaren Bengt Johansson gästade Glimåkra och Broby.
Musikern och låtskrivaren Bengt Johansson gästade Glimåkra och Broby.Foto: 
Axel Bodelsson (10) var yngst. Annars sjunger han i Brobys "fortsättningskör".
Axel Bodelsson (10) var yngst. Annars sjunger han i Brobys "fortsättningskör".Foto: 
Projektkören 60 körsångare ville vara med och medverka under den ekumeniska helgen.Bilder: Annica Jönsson
Projektkören 60 körsångare ville vara med och medverka under den ekumeniska helgen.Bilder: Annica JönssonFoto: 
Kyrkomusiker Kristin Erlansson ledde körsångarna
Kyrkomusiker Kristin Erlansson ledde körsångarnaFoto: 

- Det är jättepositivt att komma ut så här. Det känns som att sångerna blir nya och fräscha varje gång. De sjungs aldrig likadant från en ort till en annan, förklarar Bengt Johansson.

- Jag får chansen samla intryck och lära känna dem som sjunger mina sånger, och jag har ju gjort dem för att de ska sjungas. Det ligger mycket jobb och planering bakom en sådan här helg. Det har varit täta kontakter de senaste fyra månaderna. Jag har skickat notor som kören övat på och nu på lördagseftermiddagen träffas vi och får ihop det.

Det låter stressigt, men Bengt Johansson som för ett år sedan hade ett liknade projekt i Vinslöv och även jobbat med körsångare i Kristianstad, påpekar att det är spännande också. Bengt Johansson har sina musikaliska rötter i rocken med influenser av episk folkrock, country och blues. Han är mest känd inom frikyrkan men vinner nu terräng inom Svenska kyrkan sedan flera av hans sånger kommit med i den nya upplagan av psalmboken.

"Helig mark" är hans mest kända komposition, "Bara i dig" är psalm 756 och båda sjöngs i lördagskvällens musikgudstjänst i Glimåkra kyrka och den lovsångsmässa som sedan följde i Broby kyrka söndag förmiddag.

- Det handlar om en tidsperiod på 20 år och genremässigt från visa till mer rockiga tongångar. Jag gillar blues och min "Lovsångsblues" sticker ut, påpekade Bengt Johansson under repetitionen i Glimåkra.

- All fokus ligger på Bengt. Det är han som är musikalisk ledare och som får ihop det till en helhet med kör och musiker, säger Kristin Erlansson som är kyrkomusiker i Hjärsås. Stommen i kören är kyrkokörsångare i Glimåkra, Broby och Hjärsås. Sedan tillkommer sångare från missions- och pingstförsamlingarna och ytterligare några till. Det är ett ekumeniskt arrangemang.

- Att det skulle komma många sångare förstod vi men inte att vi skulle bli så många, säger Glimåkrakantorn Ingela Jönsson.

- Det är härligt, spännande och bra rytmer i hans musik säger Pia Lindvall-Bengtsson från Lönsboda som fortsatt sjunga i Broby även efter flytten.

- Jag blev överraskad att det kom 52 till första övningen, säger Jan Olsson som sjunger i Sibbhults PRO-kör. När jag läste om kören i tidningen, kände jag att jag måste vara med.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.