Protester mot villor längs ån

BROBY. Det går inte att förena friluftsliv och rekreation med att bygga tomter längs med Helgeå. Nu höjs det röster mot förslaget att detaljplanlägga området Ströms-hall och därmed ge klartecken för att bebygga 23 nya tomter i nära anslutning till Helgeå.
Östra Göinge • Publicerad 28 februari 2001
Området som är tänkt att bebyggas ligger norr om kraftverket i Strömshall.
Området som är tänkt att bebyggas ligger norr om kraftverket i Strömshall.Foto: 

Arbetet med att skapa en detaljplan för Strömhallsområdet strax utanför Broby fortsätter. Just nu är förslaget till program för detaljplan ute till samråd.

Det innebär att berörda har möjlighet att yttra sig.

En del yttrande har kommit in till miljö- och byggkontoret. Bland annat anser en boende i Strömshall att det inte finns skäl för att göra något undantag från strandskyddet för att tillskapa bostäder med natursköna lägen.

Ett undantag från strandskyddet skulle i det tänkta området innebära att strandskyddet som normalt ligger på 100 meter skulle bli mellan tio och 30 meter brett. Ett område som är tänkt för bland annat en gc-väg.

Att anlägga en gång- och cykelväg är i sig också att betrakta som en anläggning eller anordning som faller utanför ramen om strandskyddsbestämmelserna och naturvårdslagen, hävdar den berörde.

I sitt brev påpekar han också att betydelsen av vattendrag för rekreation och friluftsliv sannolikt kommer att öka framöver. Och området norr om Strömshalls kraftverk är väl lämpat för friluftsliv och måste långsiktigt värnas och säkras för kommande generationer.

”En strandnära exploatering med bostadsbebyggelse motverkar dessa möjligheter”. Den berörda påpekar att man istället bör koncentrera tomtmark för bebyggelse till den östra sidan av Njuravägen.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.