Regionpolitiker besökte Broby

Ett framtida stencentrum väckte entusiasm hos regionpolitikerna och frågan om bättre kommunikationer till tågen i Hässleholm lovade regionledningen att titta närmare på.
Östra Göinge • Publicerad 27 augusti 2004

En gång under mandatperioden gästar ledande regionpolitiker med tjänstemän samtliga 33 kommuner. I går klarades 22:a besöket av i kommunhuset i Broby.

Anledningen till besöken, en halvdag i vardera kommun, är att gemensamma frågor tas upp, dels från regionens sida, dels från kommunens sida. Det lokala perspektivet visavi det regionala. Utan partipolitiskt rackarspel, snarare en dialog i kafferepsanda.

Från Östra Göinges sida hade man valt att rikta in sig på några få viktiga frågor; kollektivtrafik som når tåg i Hässleholm, infrastruktur, det vill säga väg 19 och 119 och bredband, befolkningsminskningen, vård och omsorg, främst att vårdcentralerna i Broby och Knislinge får vara kvar. Karl-Axel Hill visade ett bildspel och berättade om förstudien "Sten för hållbar utveckling av nordöstra Skåne". Kommunen fick under fjoråret 200000 kronor av regionala utvecklingsberedningen till studien som i stort sett är klar. Förslaget, utarbetat av näringslivet, kommunen och regionen i samarbete, är att ett stencentrum med utbildning på olika nivåer förläggs till kommunen.

– Ett fall framåt för Östra Göinge. Det finns ett uppenbart intresse. Man kan inget annat säga att förslaget mottogs med entusiasm, konstaterar regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) efter sittningen.

I september kommer förslaget om stencentrum upp på regionala utbildningsberedningens bord. Nu gäller det även att regionen är med på finansieringen. I så fall kan vissa delar av centret komma i gång redan hösten 2005. Ett bekymmer, som Östra Göinge kommun i stort sett inte delar med några andra kommuner i Skåne, är att befolkningen minskar. Något som inte minst Uno Aldegren tagit till sig. Att komma tillrätta med det handlar inte bara om marknadsföring utan om att flera stora strukturförändringar måste till, något som kommunalrådet Tommy Johansson (s) redogjorde för. Strukturer som inte förändras i rappet.

– Däremot kan man göra det lättare för att vidga arbetsmarknaden genom att förbättra kommunikationerna till tåg, till Hässleholm, och en it-satsning. Och där har vi ju blivit en referenskommun vad gäller bredband i samarbete med Region Skåne, säger han.

– Det finns säkert fler liknande situationer med trafik mot Hässleholm, vi får titta på detta ur ett regionalt perspektiv. Vi ska ta med oss den frågan, lovar Uno Aldegren.

Beträffande vårdcentralernas vara i framtiden har Knislinge en stark position. I och med att kommunen riktar in sig på att Lindgården ska vara det stora navet inom äldreomsorgen får även vårdcentralen i Broby en starkare ställning. Dessutom jobbar kommunen och regionsjukvården på att lösa mottagningen för distriktssköterska i Glimåkra, en lösning är redan klar för Sibbhult.

Vägnätet så. Väg 19 är viktig för stråket norr till söder, från Ljungby och ner till Ystad. Därom är alla överens.

Med tanke på utvecklingen av trafiken på Östersjön kommer med stor sannolikhet Ystad, Karlskrona och Karlshamn bli ännu mer trafikerade i framtiden. Och då kommer vägnätet som passerar Östra Göinge, inte bara vad gäller väg 19 utan även 119, att bli viktiga pusselbitar.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.