Rekordlågt antal som har sökt

Den negativa trenden fortsätter för Stenforsaskolan. Antalet sökande till gymnasieprogrammen inför hösten är på en rekordlåg nivå. Bara arton väljer Stenforsaskolan i första hand.
Östra Göinge • Publicerad 19 februari 2013
Gyllene Tiders ”Det är över nu”, After Darks ”La dolce vita” och Alice Coopers ”Schools out” var några av låtarna som glada studenter rusade ut till.
Gyllene Tiders ”Det är över nu”, After Darks ”La dolce vita” och Alice Coopers ”Schools out” var några av låtarna som glada studenter rusade ut till.Foto: Bosse Nilsson

Antalet sökande till Östra Göinge kommuns enda gymnasieskola är rekordlågt. Intagningsnämnden för gymnasieskolor levererar siffror som visar att 92 personer har sökt sig till Stenforsaskolan inför hösten. Men av de 92 är det endast 18 som har valt skolan som förstaval.

– Vi är förvånade att det inte är fler som har valt oss i förstahand, vi hade hoppats på betydligt fler. Men det är ändå positivt att det är så många som har oss som andrahandsval, till exempel har vi sökanden från Linderöd och Skurup. Då gör vi något rätt i alla fall, säger Andreas Hügard, webb- och marknadsföringsansvarig på Stenforsaskolan.

Av de 18 som har valt Stenforsaskolan i första hand söker fyra till gymnasiesärskolan, tolv till något av de nationella programmen och två till introduktionsprogrammet. Andreas Hügard säger att man inte riktigt vet varför inte fler söker, men att det finns flera faktorer som spelar in.

Hoppas på mörkertal

– Bussturerna har lagts om och det har inte varit till vår fördel, det är en bidragande orsak. Men Skånetrafiken kan vi inte göra något åt.

Han säger att man hoppas att det finns ett mörkertal, kanske är det en del som inte bestämt sig än eller kanske har glömt att välja.

Förhoppningen var att komma upp i ett 40-tal sökande till hösten och än vill man inte ge upp. Man känner sig trygg med att man har valt att satsa på rätt program. Men även om satsningen känns rätt, har en del av de program man ger få sökanden. Ingen har sökt naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet har en sökande.

Kan ni starta ett program även om det bara är en som söker?

– Jag sitter inte med schemaläggningen, så jag kan inte svara helt säkert, men vi har alltid kört innan, även om det inte varit mer än en eller två elever. Man kan samläsa kärnämnen, alla läser matte, svenska och engelska. Möjligheten finns också att man läser tillsammans med de i årskurs två och tre. Så länge förkunskaperna finns har det ingen betydelse när man läser kursen, säger Andreas Hügard.

Han säger att man har förhoppningar om att vissa förändringar ska komma till stånd och att man fortsätter att sikta framåt.

– Vi håller modet uppe.

Maria Sällberg
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.