Restaurang Rusthållaren får ny ägare

Från smörgåsbord till golfrestaurang, inom kort dubbleras verksamheten när Elisabet och Ivan Potocki öppnar Restaurang Rusthållaren.
Östra Göinge • Publicerad 14 januari 2003
Även om Rusthållaren ska behålla namn och sin rustika miljö ska en del förnyas och kompletteras. Nya gardiner ska upp. Ivan och Elisabet Potocki väljer bland tygerna. Bilder: WILLY ALM
Även om Rusthållaren ska behålla namn och sin rustika miljö ska en del förnyas och kompletteras. Nya gardiner ska upp. Ivan och Elisabet Potocki väljer bland tygerna. Bilder: WILLY ALMFoto: 
Ivan Potocki med fru Elisabet tog tillfället i akt när Rusthållarens inventarier och utrustning var till salu. De ska fortsätta driva golfrestaurangen, ett nytt ettårsavtal är tecknat, i februari öppnar de även Rusthållaren.
Ivan Potocki med fru Elisabet tog tillfället i akt när Rusthållarens inventarier och utrustning var till salu. De ska fortsätta driva golfrestaurangen, ett nytt ettårsavtal är tecknat, i februari öppnar de även Rusthållaren.Foto: 

För fem år sedan öppnade Ivan Potocki, som flyttade från Kroatien 1991 till Sverige, en smörgåsbord i Hanaskog. Ett vågspel tyckte en del, men verksamheten sköt fart. Efter ett år var det dags att flytta till Knislinge, till Brobyvägen 5 och något år därefter köpte han Sockertoppen. – Jag tog över namnet och ville, på grund av konkurrensen, lägga ner kaféet, förklarar han. I fjor tog han över golfrestaurangen och har byggt upp ett gott renommé. – Det gäller att vara flexibel, säger Elisabet som kombinerar restaurangverksamheten med att arbeta deltid natt på Lindgården i Broby. Hon hade önskat att få ha ett litet café. – Och så blir det här, säger hon och skrattar. Strax före jul klubbades affären med konkursförvaltaren. Då tog paret Potocki över Rusthållarens möbler och utrustning. För någon vecka sedan blev hyreskontraktet med Nilsson o Gustavsson Fastighets AB klart. Städningen påbörjades den 7 januari har Elisabet skrivit på en griffeltavla i köket. Mycket ska hinnas med. Lokalerna behöver fräschas upp, all köksutrustning med kylar och frysar likaså, gardintyg till de två lokalerna, pub och restaurang, ska väljas och beställas. – Vi ska ha kvar möblerna och behålla Rusthållarens atmosfär, säger Ivan Potocki. Till en början ska restaurangen bara ha öppet för lunchgäster, med genuin husmanskost. – Senare blir det även à la carte och kanske med musik ibland, fast i organiserad form, inget spontant som det varit tidigare, säger Ivan Potocki som vill vända sig till familjer med utbudet. De två har redan en hel del att göra. Den här vintern är den första som golfrestaurangen håller öppet för lunchgäster, annars har den bara varit öppen sommartid. När Rusthållaren, som ingick i Österås Restaurang AB, gick i konkurs i höstas blev trycket på golfrestaurangen stort. – Vi fick helt plötsligt ta emot julbord och andra beställningar, säger Ivan Potocki. Även om Potocki sålt Sockertoppen levererar han fortfarande baguetter till två bensinstationer, de två har även cateringverksamhet. I och med att Potocki köper Rusthållaren dubbleras verksamheten. Sommartid finns det plats för 150 gäster på golfrestaurangen, vintertid betydligt färre. Därför tog de två chansen att satsa på Rusthållaren med plats för 150 gäster. Såväl Ivan som Elisabet är självlärda vid grytorna. Ivan har gått utbildning för att få serveringstillstånd för golfrestaurangen, framöver ska tillstånd sökas även för Rusthållaren. I golfrestaurangen finns en praktikant som hjälper till, om somrarna ytterligare en personal. Ytterligare någon personal behövs till Rusthållaren, någon som kan både jobba i köket och servera. – Här gäller det som sagt att vara flexibel, säger Elisabet. När Rusthållaren kan öppna på nytt är osäkert. Förmodligen blir det i början av februari. – Kanske den 3 februari. Jag fyller år den dagen, säger Ivan som då blir 42 år. – Jag hoppas åtminstone att vi kan öppna om två veckor. Inga-Lill Bengtsson 044 - 47 000 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.