Revisorer undrar om lägre krav på Wanås och Stenriket

Varför ställs det inte samma krav på redovisning av årliga verksamhetsberättelser och ekonomisk redovisning av stiftelser som Wanås och Föreningen Stenriket som på andra föreningar som får bidrag?
Östra Göinge • Publicerad 3 juli 2008

Det undrar kommunrevisorerna i ett brev till nämnden för kultur, fritid och turism.

Nämnden följer kommunens riktlinjer vad gäller bidrag till föreningar för övrigt, konstaterar Sven Sjunnesson, ordförande för kommunrevisorerna. Förvisso framgår det att Stiftelsen Wanås lämnar verksamhetsredogörelser och att bidragen ges utifrån delvis andra kriterier, men revisionen anser dock att det är viktigt att det inte görs avsteg från vanliga kommunala styrnings- och reodovisningsprinciper, skriver han.

- Självklart bör det ställas samma kvar på stiftelser som på föreningar. Inte minst Wanås som får 100 000 kronor och mest bidrag, säger Sven Sjunnesson.

Föreningen Stenriket får 30 000 kronor per år.

Maria Ehrenberg, chef för kultur, fritid och turism, påpekar att Stiftelsen Wanås och Föreningen Stenriket inte är en del av kulturbudgeten utan går under turism och får alltså inte bidrag som kulturföreningar.

Oavsett rubrik i budgeten, borde inte samma krav på redovisning gälla för alla som får bidrag?

- Vi får väldigt bra redovisningar av i synnerhet Wanås, de bjuder in till visningar och ger en bra presentation där politiker finns med och Föreningen Stenriket pratar jag med vad de tänker göra, säger Maria Ehrenberg.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.