Annons

Revisorerna tar ställning för AlltMöjligt

ÖSTRA GÖINGE. Just nu verkar det som om allt går AlltMöjligt Verkstadens väg, revisorerna i Östra Göinge kommun finner inte skäl till åtgärder angående illojal konkurrens och Arbetsförmedlingen har omförhandlat verkstadens avtal, men det är fortfarande oklart vad som händer efter årsskiftet.
Östra Göinge • Publicerad 8 september 2001

Den 19 april i år inkom en skrivelse från Företagarna i Broby till Östra Göinge kommun. Företagarna anser att den ideella föreningen AlltMöjligt Verkstaden med hjälp av bidrag från kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan konkurrerar illojalt, "på icke lika villkor". Skrivelsen resulterade att revisorerna i Östra Göinge kommun besökte AlltMöjligt den 16 maj. Verkstadens föreståndare Anders O Johansson visade runt och informerade om verksamheten. Revisorerna slutsats blev att det endast är det kommunala anslaget på 342000 kronor år 2000 som de kan ha synpunkter på. Rent allmänt anser revisorerna "att verksamheten fyller en viktig funktion och att kommunen får ut mycket för det beviljade anslaget". De förklarar att de är medvetna om svårigheterna att hitta meningsfull sysselsättning utan att det upplevs som illojal konkurrens. Revisorerna menar också att de ser en tydlig ambition hos ansvariga för AlltMöjligt att få ingång en dialog med företagarna. "Anledningen till att företagarna inte visat sig mer angelägna att träffa AlltMöjligts representanter känner vi inte till, men utgår ifrån att det måste ligga i allas intresse att få igång ett samtal så att man kan finna acceptabla lösningar. Revisorerna förutsätter att Verkstadens policy, att verksamheten inte får konkurrera med andra företag efterlevs och finner därför inte skäl till ytterligare åtgärder.", skriver revisorerna till Östra Göinge kommun. – Jag är glad, vad jag förstår så är revisorerna ganska nöjda. Vi är inte ute efter att göra det svårt för någon företagare och vi har prioriterat bitar i vår verksamhet som inte konkurrerar med någon, säger AlltMöjligt Verkstadens föreståndare Anders O Johansson. Anders O Johansson har flera anledningar till att vara glad. I somras sade Arbetsförmedlingen upp sitt avtal med verkstaden då den ville ge de sysselsatta fyra veckors semester trots att de inte har rätt till mer än två veckors ledighet. Nu är avtalet omförhandlat. – Vi är mycket nöjda. Det gamla avtalet var rätt luddigt, det nya är jättebra, säger Anders O Johansson. Detta trots att antalet platser har minskats från 24 till 12. Fler platser än så behövs nämligen inte menar Anders O Johansson, dessutom innebär avtalet att ersättningen höjs från 75 kronor till 125 kronor per preson och dag. Men trots att AlltMöjligt har vind i seglen för tillfället så återstår två problem att lösa. Det är inte klart om arbetet med att datorisera kyrkoboksregister i Lönsboda får fortsätta och Lunds stift har beslutat att det inte längre kommer att betala för Anders O Johanssons tid på verkstaden efter årsskiftet. – Vi arbetar på att hitta lösningar. För egen del trivs jag med jobbet och vill fortsätta. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se Fakta/AlltMöjligt Verkstaden

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons