S vill utreda satsningen på nytt kommunhus

”Gör en fördjupad utredning om satsningen på ett nytt kommunhus.” Det kräver Socialdemokraterna i Östra Göinge.
Östra Göinge • Publicerad 2 januari 2012

Två alternativ finns för ett nytt kommunhus. Förslagen presenterades i förra veckan och ett beslut måste fattas senast i februari av kommunfullmäktige vilket alternativ man går vidare med. Antingen byggs det befintliga kommunhuset om eller byggs ett nytt, vilket Kristianstadsbladet skrivit.

Socialdemokraterna är inte helt nöjda med något av förslagen utan vill ha mer information.

Till exempel vill man att kapitalkostnaderna ska preciseras på ett mer tydligt sätt, då de påverkar utrymmet i driftsbudgeten.

Vill tillföra ny vinkel

I nuläget är kapitalkostnaderna utjämnade över hela avskrivningsperioden.

Man vill också tillföra en mer ”decentraliserad” synvinkel, då det finns många lediga lokalytor runt om i kommunen. Nuvarande förslag utgår från att kommunens organisation ska vara centraliserad.

Ser inte kopplingen

Socialdemokraterna ser inte heller kopplingen mellan implementeringen av det nya arbetssättet enligt Lean-filosofin och kommunhusinvesteringen.

Partiet har gjort en hemställan till kommunstyrelsen, som ska behandla skrivelsen på sitt möte i januari.

Andemeningen är att kommunstyrelsen ska låta förvaltningen göra en fördjupad utredning om en etappindelad investering i befintligt kommunhus med arbetsmiljön i fokus.

45 miljoner kronor finns i investeringsbudgeten nästa år till det nya kommunhuset, men det lär krävas 5–10 miljoner till för att ro i hamn satsningen.

Målsättningen är att projektet ska vara klart i slutet av år 2013 eller i början av år 2014.

INTERNAL INTERNAL
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.