Annons

Säljer Kaffeterian och flyttar till Småland: ”Var rätt spontant”

Den 23 augusti 2019 öppnade Anna Ekströmer sitt kafé Kaffeterian vid torget i Broby, efter att ha renoverat gamla Café Linnéas lokaler. Nu säljer hon verksamheten.
Broby • Publicerad 10 juni 2021
Anna Ekströmer säljer Kaffeterian efter knappt två år. Efter sommaren väntar Småland.
Anna Ekströmer säljer Kaffeterian efter knappt två år. Efter sommaren väntar Småland.Foto: Lasse Ottosson

Göingeborna har tagit Kaffeterian till sina hjärtan, men nu är en epok i sagan slut. Anna väntar barn och känner inte att hon kommer ha tid till både verksamheten och att vara mamma.

Handlar det om att du vill undvika sena kvällar och tidiga morgnar på jobbet?

Annons

– Nej, mer helheten. Jag kommer inte kunna lägga det fokus jag vill på jobbet och då är det bättre att någon annan tar över och utvecklar det. Det känns tråkigt att lämna Broby för det känns ändå som att mitt tänk med hållbarhet, närproducerat och kvällsöppet fredag–lördag har fungerat. Men det här kan säkert utvecklas ännu mer med en ny ägare.

Det handlar, förutom om detta, även om ytterligare en aspekt. Anna – som vuxit upp i Voxtorp söder om Kalmar – och sambon Patrik har köpt hus i småländska Högsby, väster om Oskarshamn.

– Det var rätt spontant och det blev snabba puckar. Det är en 1800-talsgård som vi ska restaurera. Så tanken är att jag först ska vara mammaledig, sedan fortsätta i mindre skala. Kanske ett mindre bageri som har öppet två dagar i veckan. Vi har också tankar på att starta något tillsammans, kanske en handelsträdgård. Patrik jobbar just nu på Reformhus men är utbildad trädgårdsingenjör i grunden.

Café Linnéa hade funnits på olika platser i Broby sedan 1920-talet. Senaste platsen, Torggatan 2, har sedan 2019 i stället varit Kaffeterian.
Café Linnéa hade funnits på olika platser i Broby sedan 1920-talet. Senaste platsen, Torggatan 2, har sedan 2019 i stället varit Kaffeterian.Foto: Lasse Ottosson
Efter en stor renovering 2019 lyckades Anna Ekströmer sätta sin egen prägel på kaféet.
Efter en stor renovering 2019 lyckades Anna Ekströmer sätta sin egen prägel på kaféet.Foto: Lasse Ottosson

När blir flytten av?

– I alla fall före oktober, säger Anna, som är mitt i sin graviditet.

– Men Kaffeterian kommer ha öppet hela sommaren. Hur länge det sedan blir beror helt och hållet på om jag hittar någon köpare och den kanske hellre vill öppna något nytt under högsäsong.

Blir det en pojke eller flicka, förresten?

– Patrik vill veta, men inte jag. Så vi har ingen aning. Det är så mycket annat man vet här i livet, så det känns rätt skönt att lämna detta öppet.

Läs mer om Kaffeterian:

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons