Sambandet mellan kost och motion

Att välja rätt mat och att röra på benen – det får eleverna på Mölleskolan mer kunskap om under två friskvårdsdagar.
Östra Göinge • Publicerad 13 februari 2008
Wilma Pylkkonen går i förskolan på Mölleskolan. Här släpper hon loss under Funky kids-passet.
Wilma Pylkkonen går i förskolan på Mölleskolan. Här släpper hon loss under Funky kids-passet.Foto: 

Med golvjympa, mjuss och ringövningar fick Christina Wilhelmsson från Ready Steady Go barnen på Mölleskolan att släppa loss.

Funky kids är ett koncept som passar barn mellan fyra och tolv år och det handlar om att leka fram dans och träning.

- Vi använder ringen för att värma upp. Sen blir det golvjympa som är som styrketräning och mjuss handlar om balans och stretching, säger Christina Wilhelmsson.

- Barnen har varit jätteduktiga. Samarbetet mellan Brobygymmet, skolan och Camilla Leo Malmberg är nytt och syftet är att eleverna ska förstå sambandet mellan kost och motion.

Camilla Leo Malmberg är kostrådgivare och driver ett eget företag.

- Jag vill lära barnen att välja rätt mat, säger hon. Att de ska få kunskap om bra mat och sämre mat. Oftast vet de vad de ska äta men ibland är det svårt att göra det rätta valet.

Hon frågade eleverna vad de äter till frukost och om de vet vad ett bra mellanmål består av.

- Och förklarar vilken betydelse det har för att man ska orka med skolan. En lokal handlare har sponsrat frukt till alla eleverna som de får efter gympapasset. Mycket av ansvaret ligger på föräldrarna och i går kväll fick de föräldrar som var intresserade lyssna till ett föredrag om vad maten innehåller och vad barn behöver.

- Det är ju det vi föräldrar sätter på bordet som barnen äter. Det är vi som gör valet. Ett barn behöver smaka på något nytt åtta till tio gånger innan de tycker att det är gott. Om man som förälder ger barnen något och ser att de inte gillar det första gången är det lätt att man ger upp.

Friskvårdsdagarna fortsätter under onsdagen.

Maria Sällberg

044-18 56 94

maria.sallberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.