GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD vill att göingar ska börja bussas till Staffanstorp

SD vill att elever i Östra Göinge ska börja bussas till Staffanstorps kommun.
– Det är absolut i vårt närområde, säger SD:s gruppledare Göte Färm.
Östra Göinge • Publicerad 13 april 2021
Uppåkra är värt ett besök för skolelever, anser SD.
Uppåkra är värt ett besök för skolelever, anser SD.
Foto: Anna Sjödin

Vad ska de göra där, ska de gå i skola?! Svaret på det är både ja och nej. Inte skola i vanlig mening, men väl ett studiebesök.

Anledningen är att man här, sydväst om Lund, har hittat boplatsen Uppåkra.

Egentligen fann man den redan 1934, i samband med att en husgrund skulle anläggas. Då upptäcktes flera meter tjocka kulturlager och spår efter människor som bott på platsen i generationer. Sedan låg platsen outforskad ända till 1996, trots att man anade att här låg något väldigt omfattande och spännande begravt.

Sedan 1996 har dock endast 0,2 procent utforskats (35 000 föremål har hittats) men klart är att fornlämningen är på 40 hektar. Det är lika stort som Gamla stan i Stockholm eller mer än fem gånger större än Birka.

Uppåkra är därmed Skandinaviens största och mest långvariga järnåldersstad, var bebodd i mer än 1 000 år (Birka i 175-200 år) och fungerade till år 1 000 som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum. Storhetstiden var på vikingatiden mellan 800-1000 efter Kristus, då var det ett tusental människor som bodde här.

Skolklasser kan själva prova på att vara arkeologer.
Skolklasser kan själva prova på att vara arkeologer.
Foto: / TT

Och här kan nu skolklasser i årskurs 1-9 göra besök och även få prova att göra utgrävningar själva. Besöken kostar 900 kronor per klass.

– Det roliga är att det är riktiga fynd som eleverna hjälper till att gräva upp. I slutändan kan eleverna kanske se sitt fynd på museum, säger Karin Nilsson, vd för stiftelsen Uppåkra arkeologiska center, i en kommentar.

Bland de 35 000 föremålen som hittats finns exempelvis ett Musse Pigg-smycke, som hittades för drygt 15 år sedan, samt romerska mynt. Ett med Marcus Aurelius, för dagens unga kanske mest känd som kejsare i Hollywood-filmen Gladiator från år 2000.

Passar inte det med besök på plats kan i stället besök göras i respektive klass.

Kommunfullmäktige beslutade vid sitt förra sammanträde att lämna över SD-ledamoten Stefan Wilobokens motion om Uppåkra till kommunstyrelsen för beredning, så att det kan utredas om besök är möjligt och vad det skulle kosta totalt.

– Vi tycker att det här absolut är i vårt närområde. Och inte minst hör till vår historia här i Skåne, säger Göte Färm, gruppledare för SD i Östra Göinge.

Musse Pigg-smycket blev en världsnyhet.
Musse Pigg-smycket blev en världsnyhet.
Foto: Drago Prvulovic
Två romerska mynt. På det vänstra ser man Julia Mamaea (död 235) och det högra ett mynt från Markus Aurelius som är präglat 176-177.
Två romerska mynt. På det vänstra ser man Julia Mamaea (död 235) och det högra ett mynt från Markus Aurelius som är präglat 176-177.
Foto: / TT
Russell Crowe (till höger) som den fiktiva karaktären general Maximus från filmen Gladiator.
Russell Crowe (till höger) som den fiktiva karaktären general Maximus från filmen Gladiator.
Foto: AP
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer