Sekretessbelagda handlingar på faxen

ÖSTANÅ/KRISTIANSTAD. I ett halvår har Roger Lövkvist rivit och bränt upp dem men hans fax fortsätter att pipa och sekretessbelagda handlingar från sjukvården och omsorgen fortsätter att komma.
Östra Göinge • Publicerad 15 november 2001

Telefonen och faxen på Roger Lövkvists företag Östra Göinge Industriservice i Östanå är kopplade till samma telefonnummer. Ett nummer som har stora likheter med dos-apoteket i Kristianstads faxnummer. Om man stryker nollan i riktnumret 044 och där-efter slår de tre första siffrorna till apoteket, där läkemedel förpackas i påsar med färdiga doser, kommer man till Östra Göinge Industriservice.

Roger Lövkvist är medveten om ovanstående faktum, han har även uppmärksammat Telia och beslutsfattare inom vård och omsorg om problemet vid ett flertal tillfällen men någonstans brister rutinerna. Sedan ungefär ett halvår tillbaka faxas sekretessbelagda beställningar på läkemedel, kompletta med ingående personuppgifter om läkemedelsanvändaren, till Östra Göinge Industriservice.

– Ibland dröjer det någon vecka sedan kommer det sju åtta beställningar till olika patienter, säger Roger Lövkvist.

Enligt Roger Lövkvist har det kommit beställningarna från en mängd olika instanser inom vård och omsorg: akuten, rehab, olika vårdcentraler och framförallt från olika boenden i Kristianstads kommun. Mari Eriksson, medicinskt ansvarig sjuksköterska för ett 30-tal särskilda boenden i Kristianstads kommun, suckar uppgivet när Kristianstadsbladet kontaktar henne.

– Jag har meddelat samtliga boenden att faxnumret ska läggas in som kortnummer för att sådant här inte ska kunna ske. Det ska inte behöva vara så här, antagligen behärskar man inte att lägga in dem rent tekniskt.

Mari Eriksson berättar att hon tillträdde sin tjänst den förste april och informerades om problemet i slutet av augusti. Då kontaktade hon berörd personal på samtliga boenden och varken innan eller efter det säger sig Mari Eriksson ha hört några klagomål, förrän nu.

Hon anser att uppgifterna i de felskickade handlingarna inte är särskilt känsliga men ämnar ändå ta tag i ärendet omgående.

– Jag ska ta kontakt med dos-apoteket och för att försöka reda ut vem det är som har brustit.

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.