Simning mer än bus hos SS Delfin

I simskolan hos SS Delfin är det mer simträning och mindre bus. Och det har blivit populärt. Åtta grupper är nu igång varje helg.
Östra Göinge • Publicerad 3 februari 2008
Bild: Willy Alm.
Bild: Willy Alm.Foto: 
Melina Tornhill är en fena på simning.
Melina Tornhill är en fena på simning.Foto: 
Bild: Willy Alm.
Bild: Willy Alm.Foto: 
Jessica Sjöström, en av tre hjälpledare, ser till att ryggsimmet flyter på. Bild: Willy Alm.
Jessica Sjöström, en av tre hjälpledare, ser till att ryggsimmet flyter på. Bild: Willy Alm.Foto: 
Med lite hjälp kan vatten i örat försvinna.
Med lite hjälp kan vatten i örat försvinna.Foto: 

I simhallen i Knislinge är barnen i simbassängen och föräldrarna sitter bakom glasfönstret till kafeterian. Lek och stoj får vänta till slutet av simundervisningen. Först ska det tränas ryggsim, bröstsim och hopp från kanten. - Vi har föräldrarna med i vattnet vid två tillfällen per termin för att de ska kunna lära barnen vidare själva. Annars är de inte med och det underlättar för barnen, säger simläraren Johan Joelsson från SS Delfin. Klubben anordnar simskola vinter- och vårtermin och det kostar 300 kronor för tio gånger. Nu är det fyra grupper på gång i Broby och fyra i Knislinge med cirka tio barn i varje grupp. Många vill vara med. - Tidigare handlade det mycket om lek, att det ska vara skoj och kul att lära sig vara i vattnet. Och det ska det också, men jag tycker att man ska koncentrera sig på att lära i simskolan. Då kommer vattenvanan och viljan att vara i vattnet av sig självt. Man sätter ju barnen i simskola för att de ska lära sig något. På söndagsförmiddagarna tränar fyra grupper i Knislinge simhall. Kommande helg startar träning även i Broby simhall där det blir simskola varje lördagsförmiddag framöver. Barnen är mellan fem och åtta år och det är både de som aldrig har varit i vatten och de som är mer vana. I simskolan får de vara med tills de kan simma tillräckligt bra, därefter erbjuds de att gå med i SS Delfins teknikgrupper. På så sätt får föreningen också möjlighet att värva nya talanger. - Det är här vi hämtar våra medlemmar. Simning är ingen innesport, så vi skulle inte få några nya om vi inte arbetade så här, säger Johan Joelsson. Efter simträning i cirka 40 minuter blir det tid till en stunds lek. Är det någon som behöver träna något extra får föräldrarna tips om hur de kan träna själva. - Det är bra om man kan börja redan vid fem års ålder. Då har man lättare för koordination och man blir en bättre simmare. Kroppen lär sig rörelserna snabbare. Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alfredsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.